Eijffinger: ‘werkwijze kredietbeoordelaars zorgt voor onrust’

Eijffinger: ‘werkwijze kredietbeoordelaars zorgt voor onrust’

Standard & Poors gaat vrijwel alle krediet statussen van de Europese landen onder de loep nemen. Onder anderen Nederland, Frankrijk en Duitsland zouden hun AAA status kunnen verliezen. Sylvester Eijffinger reageert.

“De rating agencies volgen de politieke ontwikkelingen en reageren daarop, eigenlijk lopen ze achter op de markt”, stelt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de UvT. “Op deze manier versterken ze het sentiment van de markt en wordt de financiële onrust alleen maar groter. Mocht er een afwaardering van een van de landen komen zal de rente op staatsleningen van dat land waarschijnlijk omhoog gaan.”

Bedrijven als Moody’s, Standard & Poors en Fitch zijn ondernemingen die een oligopolie hebben op de markt van kredietbeoordelaars. “Ze hebben geen duidelijke methodes waarmee ze kredieten beoordelen waardoor de markt niet transparant is. Dit is niet goed voor de markt. Als de kredietbeoordelaars transparanter worden en duidelijk is hoe ze kredieten beoordelen dan heeft de financiële markt er wat aan. Op deze manier versterken ze alleen maar de onrust op de markt.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.