Diederik Stapel kreeg 2,2 miljoen euro subsidie

Diederik Stapel heeft 2,2 miljoen euro aan subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO gaat dat bedrag waarschijnlijk niet terugeisen, omdat het grotendeels aan salarissen van bijvoorbeeld promovendi is besteed, zo schrijft NRC Handelsblad.

“Dat is juridisch ingewikkeld en dan is het maar de vraag of het alle moeite loont,” zo zegt voorzitter Jos Engelen in een interview met het dagblad. Op de vraag of NWO de subsidie voor de onderzoeken van Stapel gaat terugeisen, antwoordt hij: “We laten dat in eerste instantie over aan justitie en aan de werkgever van Stapel, de Universiteit van Tilburg.”

Ondanks enkele recente gevallen van wetenschapsfraude ziet de NWO geen enkele reden strenger toezicht te houden op de financiering van wetenschappelijk onderzoek, aldus

Engelen houdt vol dat het systeem deugt: onderzoekers controleren elkaar goed en als iemand fraudeert, wordt dat heus wel ontdekt. Zijn organisatie geeft enkel subsidie aan excellente onderzoekers, zegt hij. “En excellente onderzoekers zijn honderd procent betrouwbaar. Excellente onderzoekers frauderen niet.” De frauderende hoogleraren noemt Engelen “uitzonderlijke figuren”. Er is niets mis met de financiering door NWO, zegt hij in het NRC. “Het systeem werkt. Het zijn de mensen die soms niet deugen.”

Een deel van het interview staat online.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.