De Ruiter: “Gedachtegoed Breivik is niet uniek”

Gisterenavond was Jan Jaap De Ruiter te gast bij Pauw & Witteman. De Tilburgse Arabist, die veel belangstelling trok met zijn boek De ideologie van de PVV, sprak over de zaak Breivik.

Tijdens de tweede procesdag gaf Anders Breivik een verklaring voor zijn daden, waarbij in Noorwegen in totaal 77 mensen omkwamen. De essentie van dit betoog bestaat uit een simpele tegenstelling, vertelt De Ruiter bij Pauw & Witteman: “Er is zoiets als islamisering en dat is voornamelijk de schuld van links. Dat is de essentie van het betoog van Breivik. Dus heeft hij afschrikwekkende daden uitgevoerd omdat hij meent een strijder, een krijger, een ridder te zijn voor de goede zaak.”

De ideologie van Breivik staat volgens de Arabist niet op zichzelf.  “Zijn gedachtegoed is niet uniek. Er lopen een aantal rode draden doorheen. Hij heeft het christendom hoog zitten, dat is de bakermat van de Europese cultuur. De Islam ziet hij echt als het ultieme kwaad. Multiculturaliteit is de uitvinding van links en daarom ook verwerpelijk. Het is een zwart-wit perspectief, en heel elementair, heel simpel”. Daarin vertoont de ideologie van Breivik volgens De Ruiter overeenkomsten met die van de PVV. “Ook Bosma, de partij-ideoloog van de PVV, heeft een sterk zwart-wit discours. Ook hij zegt dat het christendom goed is, hij heeft geen goed woord over voor de islam, en multiculturaliteit en links zijn slecht”.

Toch heeft het geen zin om ideologieën te verbieden of te censureren, ook al kunnen deze wel degelijk aanzetten tot geweld. “Er is altijd het gevaar dat mensen zich geïnspireerd voelen door een ideologie om geweld te gaan gebruiken. Dan is de grote vraag: ligt de schuld bij de ideologie of bij de dader? Ikzelf zeg de dader. Als je zegt het ligt aan de ideologie, wat ga je dan verbieden? Het gaat om interpretatie en om personen die daar een basis in zien om geweld te gebruiken”.

Op 2 maart 2012 publiceerde Jan Jaap De Ruiter De ideologie van de PVV. Het kwade goed en het goede kwaad. In dit boek analyseert hij het PVV-gedachtegoed zoals verwoord door PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Bekijk de uitzending van Pauw & Witteman hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.