Val kabinet: onderwijsplannen in gevaar

Wordt de studiefinanciering voor masterstudenten afgeschaft? En worden universiteiten voortaan financieel afgerekend op hun prestaties?  Nu het kabinet Rutte is gevallen, is dat onzeker. Totdat er nieuwe verkiezingen zijn geweest (en er een nieuw kabinet is gevormd), blijft het oude kabinet demissionair zitten.

Puur juridisch is een demissionair kabinet volledig bevoegd: het kan wetsvoorstellen indienen en besluiten nemen. Wel zal het moeilijk worden wetsvoorstellen door de Tweede Kamer te loodsen, er is immers geen politieke steun meer voor dit kabinet. In de praktijk komt het er op neer dat het rompkabinet geen nieuw beleid meer ontwikkelt.

Ook kan een onderwerp controversieel verklaard. Bij een demissionair kabinet geven de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aan welke onderwerpen omstreden of controversieel zijn. Die onderwerpen worden in de ijskast gezet.Bij de val van het vorige kabinet ging het onder meer om de kilometerheffing, verhoging van de AOW-leeftijd en de zogenoemde villabelasting.

Door de val van het kabinet staan dus onder meer de plannen rondom studiefinanciering en de prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten op de tocht. Fontys-bestuurder Wilma de Koning twitterde al: “Prestatieafspraken HO nu in de ijskast? Mooi…weer alle aandacht voor het onderwijs. En zo hoort het!”. En Wim Boomkamp, voorzitter van het College van Bestuur bij Saxion Hogescholen, twittert: “Val kabinet zet #prestatieafspraken hoger onderwijs op losse schroeven. Nu eerst bezinnen!.”

Als het aan Inholland-bestuurder Doekle Terpstra ligt, gaat de hogeschool gewoon door met de plannen. Hij twittert: “Onduidelijk wat m.b.t. profiel- en prestatieagenda hoger onderwijs moet gebeuren. Plan #inholland is om gewoon door te gaan! Ieders belang.”

De UvT-bestuurders hebben zich nog niet over de gevolgen van de val van het kabinet uitgelaten. Overigens praat de universiteitsraad vanmiddag in een besloten sessie over het profileringsplan van de universiteit.

Update: Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), roept de Tweede Kamer op de afschaffing van de basisbeurs in de masterfase controversieel te verklaren en de langstudeerboete  terug te draaien. “De langstudeerboete en het wetsvoorstel ‘Studeren is Investeren’ stuitten op veel weerstand,” zegt Hameleers. “Afgelopen anderhalf jaar hebben studenten(organisaties) acties opgezet en tegelijkertijd op een constructieve wijze mee geprobeerd te denken met staatssecretaris Zijlstra. Het ISO concludeert dat in de Haagse politieke arena geen basis bestaat voor de plannen van de staatssecretaris nu het regeer- en gedoogakkoord van tafel zijn. De Tweede Kamer mag nu zelf het heft in handen nemen en het ISO vraagt de Kamerleden dan ook om dat dan ook te doen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.