Recensie On Stage, duistere sfeer in de Koepelhal

Een betere locatie kun je niet hebben. De Koepelhal (bij het NS-plein) ademt somberheid en duisternis. Een prachtig plafond, grote gietijzeren ramen, stalen gebogen balken, op de achtergrond af en toe het geluid van een passerende trein en van regendruppels. Qua setting waan je je meteen in 1888, het jaar dat de musicalthriller Jekyll and Hyde zich afspeelt. De tijd dat er (nog) onderscheid was in lagere klasses, middenklasses en upperclass, de periode dat de mannen nette pakken en jacquets droegen en de vrouwen gekleed waren in schitterende jurken en dito hoedjes.

Een goede locatie, mooie kleding en gepaste rekwisieten zijn het halve werk, maar er moet bij een musical echter ook goed gezangen, geacteerd en gedanst worden. En de 37 acteurs van Stichting Studentenmusical On Stage doen dat.

Het verhaal van Jekyll and Hyde is waarschijnlijk wel bekend. In een poging zijn comateuze vader te genezen start de briljante wetenschapper Dr. Henry Jekyll in Londen met een experimenteel onderzoek. Hij is er van overtuigd dat hij het kwade en het goede in de mens kan scheiden. Het experiment gaat niet goed en ’s nachts is niemand meer veilig voor de moordende Edward Hyde.

De artistieke leiding is in handen van Carla de Waal (artistieke & muzikale leiding) en Geertje Hochstenbach (regie & choreografie). Beiden hebben prima werk geleverd. Jekyll and Hyde zit choreografisch strak in elkaar, enkele kleine foutjes zijn snel vergeven. Het is niet eenvoudig met ruim 30 mensen tegelijkertijd te dansen en te zingen.

De echte glans wordt echter aan de show gegeven door de drie hoofdrolspelers. Aan Steven Loeffen, student liberal arts aan de UvT, de taak om in de huid te kruipen van Jekyll/Hyde. Geen makkelijke opdracht, want de verlegen Jekyll zingt en beweegt heel anders dan de gestoorde Hyde. Knap dat hij beide personages zo goed neer weet te zetten, waarbij ook de emoties van vertwijfeling, angst en haat voelbaar zijn.

Jekyll is verloofd met upperclassmeisje Lisa Carew (oud-UvT-studente Astrid Kelderman). Tevens heeft hij een zwak voor de hoer Lucy Harris (Ingrid Weterings, studente organisatiewetenschappen). Zowel Kelderman en Weterings brengen een deel van het publiek aan het twijfelen. Zijn dit studenten? Sterker nog, we hebben weleens professionele musicals gezien waarbij slechter gezongen werd. De zangpartijen van Kelderman zijn zeer hoog, maar alles blijft verstaanbaar en zuiver. Weterings heeft een soepele zangstem waar ze alles mee lijkt te kunnen.

Eigenlijk is er maar een minpuntje. Dat er geen echte band op het podium is om deze acteurs te begeleiden.  Dat hadden ze verdiend, maar ondanks dat is Jekyll & Hyde een must see.

Nog te zien t/m zondag 3 juni, om 19.30 uur in de Koepelhal. Op zondag 3 juni is er ook een matinee-voorstelling om 14.00 uur. Kaarten kosten € 16,- (incl. administratiekosten) en zijn aan de deur te koop.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.