In Memoriam: Ad Vossen

Na een kort maar hevig ziekbed is op 68-jarige leeftijd Ad Vossen, voormalig universitair docent (UD) bij de faculteit sociale wetenschappen overleden. Vossen was bijna 47 jaar aan de UvT verbonden.

Tussen 1965 en 1970 studeerde hij sociologie aan de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg. Hij specialiseerde zich in de demografie en planologie. Na een jaar werkzaam te zijn geweest bij het IVA, werd hij in 1971 aangesteld als wetenschappelijk medewerker demografie en bevolkingsprognose bij de vakgroep Demografie van de Subfaculteit Sociale Wetenschappen.

In het begin van zijn carrière ging zijn belangstelling vooral uit naar methodieken voor het maken van korte termijnprognoses. Midden jaren 80 verschoof zijn onderzoeksinteresse naar de effecten van lange termijn demografie ontwikkelingen (zoals vergrijzing en ontgroening) op sociale zekerheid, arbeidsparticipatie en welvaart, een thema dat nu weer zeer actueel is. In 1988 promoveerde hij op het onderwerp van de bevolkingsprognose.

Als gevolg van een interne reorganisatie in 1989 werd Ad universitair docent bij de Vakgroep Methoden en Technieken van Onderzoek aan de Faculteit Sociale Wetenschappen. Dit luidde de tweede fase in van zijn academische loopbaan. Hij werd verantwoordelijk voor de zeer belangrijke eerstejaars methodologiecursus, die hij velen jaren met groot succes heeft gegeven. Duizenden studenten zijn door Ad ingewijd in de eerste beginselen van het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Vijftien jaar later (in 2004) ging Ad met vervroegd pensioen, maar al snel kwam hij erachter dat hij de universiteit niet kon missen. Na zijn pensionering bleef hij actief voor het Departement Methoden en Technieken, zoals bij het beoordelen van onderzoeksvoorstellen, het coachen van studentassistenten, en het ondersteunen van afstudeerders met methodologische problemen. Sinds 2008 was hij ook verbonden aan het Departement Human Resource Studies, waar hij betrokken was bij de begeleiding van afstudeerders.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.