Wietpas gevaar voor volksgezondheid

De wietpas en het gedoogbeleid zijn een hot topic in Nederland.  Coffeeshophouders protesteerden gistermiddag op het Pieter Vredeplein tegen de wietpas. Op de Cannabus stond de SP als favoriete partij pro afschaffing Wietpas. Verschillende politici deden hun praatje tegen de wietpas. Netwerk voor verslavingszorg Novadic Kentron is duidelijk: het is een gevaar voor de volksgezondheid.

De woordvoerder van Novadic Kentron noemde de Wietpas een gevaar voor de volksgezondheid. Het merendeel van cannabis gebruikers is op de straat gaan kopen. De gevaren hiervan somde hij krachtig op: de kwaliteit van de wiet kan niet gecontroleerd worden, net zo min de leeftijd van de gebruiker. Hij noemde daarbij ook de vermenging van de cannabis met harddrugs, deze valt nu ook niet te controleren. Zo vertelt de organisatie van het protest.

Sinds de invoering van de Wietpas liggen alle betrokken partijen met elkaar overhoop. Coffeeshophouders klagen over discriminatie en tachtig procent minder omzet. Burgemeesters prijzen juist de vermindering van de overlast rondom coffeeshops. Crimineel Nederland floreert ondertussen in de wiethandel. Politieagenten in burger worden geregeld aangesproken door zogenaamde drugsrunners die er een  goedkope handel ‘bij’ hebben.

Legaal of illegaal?

Gerard Spong gaat in zijn nieuwe boek ( vandaag verschenen!) op zoek naar de juridische haken en ogen die aan het Nederlandse gedoogbeleid kleven: aan de voorkant gedoogt Nederland de verkoop van softdrugs maar bij de achterdeur sluiten gemeenten, politie en justitie de ogen. Spong noemt de wietpas illegaal, de overheid werkt op die manier officieel mee aan het kopen van drugs, en dat is een strafbaar feit.

D66 is de partij die streeft naar de legalisering van alle drugs. Het huidige repressieve beleid moet volgens de sociaal-liberalen plaats maken voor regulering van de productie, handel en verkoop van alle soorten drugs. Zo valt te lezen op de website van de Jong Democraten. De coffeeshophouders op het Pieter Vredeplein ‘roemden’ de SP, Partij van de Arbeid, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Piratenpartij voor een goed wietbeleid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.