Liever langstudeerboete dan sociaal leenstelsel

Het Algemeen Dagblad en De Telegraaf melden vandaag dat de HBO-raad de langstudeerboete 3 weken na het afschaffen weer op de politieke agenda heeft gezet. Een kijkje op de website van de HBO-raad leert ons echter dat dit niet helemaal juist is.

De HBO-raad laat weten dat zij nog steeds de langstudeerboete afwijst. Voorzitter van de raad, Thom de Graaf, wil echter wel opnieuw in overleg treden over de maatregelen rond de financiering en de kosten van studies. Het lijkt erop dat een leenstelsel onvermijdelijk is, maar hij wil wel dat de toegang tot het hoger onderwijs gewaarborgd blijft, bijvoorbeeld door een aanvullende beurs voor lagere inkomensgroepen. De verwarring ontstond door zijn uitspraak “liever maatregelen die overjarig studeren tegen gaan dan maatregelen die het studeren op zichzelf tegengaan”. Deze uitspraak deed hij ook al eerder.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is op zijn zachts gezegd not amused over het plan van de VVD en de PvdA om de basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel. De LSVb deelt de mening van de HBO-raad dat een sociaal leenstelsel slecht zal zijn voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Zowel de HBO-raad als de LSVb waren eerst faliekant tegen de langstudeerboete en jubelden van blijdschap toen bekend werd dat deze afgeschaft werd. Nu blijkt dat het gat in de begroting op een andere manier gevuld moet worden, komen ze ineens terug op dat standpunt. Beide zijn nog steeds niet voor de langstudeerboete, maar zien wel liever dat de langstudeerders gestraft worden dan dat iedere student gestraft wordt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.