Recensie: Yab Yum, het Circus van de Nacht

Voorstellingen of films die op twee uiteenlopende gedachten hinken, zijn zelden uitmuntend. Dat blijkt weer eens bij Yab Yum, het Circus van de Nacht. Want is het nu een musical of een circusvoorstelling?

Het heeft ongetwijfeld met de circusliefde van producent Henk van der Meyden te maken, maar verstandig is het niet. Hoeveel zowel de luchtacrobatiek als de grondacrobatiek van de acht internationale acrobaten van een prima niveau zijn, past het niet goed bij de rest van het verhaal en de sfeer. Het komt uit de lucht vallen, je wordt steeds uit het verhaal gerukt, net op het moment dat je er lekker inzit.

Het is de enige  kanttekening na twee uur vermaak, want zowel qua toneelspel, kostuums, zang, muziek en qua choreografie, haalt Yab Yum een voldoende.

Het verhaal is gebaseerd op het boek van Theo Heuft, de oprichter van het exclusieve bordeel dat in 2008 van de gemeente Amsterdam de deuren moest sluiten omdat het in handen was gekomen van criminelen.

Topcrimineel Kees van Vliet (Bas Muijs) wordt in de voorstelling verliefd op het ervaren hoertje Angel (Annick Boer). Hij wil haar echter niet met anderen delen en wil het bordeel kopen. Dat staat eigenaar Theo Heuft (Rutger le Poole) echter niet toe en dan neemt het geweld toe.

Le Poole, Boer en Muijs vallen voor de pauze al in positieve zin op en de hoeren van Yab Yum laten zien dat ze niet alleen een mooi figuur hebben maar ook een mooie stem. Richard Groenendijk die als barman/verteller een hoofdrol speelt, maakt voor de pauze de verwachtingen helaas niet waar. We hebben de cabaretier grappiger gezien, ook in het harnas van een musical (Hairspray). Na de pauze komt hij echter volledig los, hij babbelt met het publiek, grapt er op een natuurlijke manier op los en trekt de hele show naar zich toe.

Of het nu een musical, cabaret of circus is mag u zelf bepalen. Het is misschien niet uitmuntend, maar -ondanks de hinkende gedachten- is Yab Yum nog steeds de moeite waard.

Gezien in de Tilburgse Schouwburg. Nog te zien in Tilburg op 2 en 4 december.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.