Recensie: Studeren doe je zo!

Een studie afmaken is waarschijnlijk het belangrijkste wat je ooit voor je toekomst hebt gedaan. Een waarheid die staat als een stenen huis in een tornadogebied. Waar de houten huizen en masse worden verslonden door Sandy, Katerina of Earl, houdt de stenen variant stand. Harm Hoeksema schreef een hulpboek voor studenten met de titel Studeren doe je zo!

De langstudeerder die vastgeroest is in zijn studentenleven is gemaakt van steen, de nominaal studerende student is het wilgentakje wat te snel afbreekt. Zo zou je het ook kunnen stellen. Hoezo snel afstuderen? Is de gemiddelde student op 22-jarige leeftijd al rijp voor de grote boze mensenwereld waarin de zestigurige werkweek normaal is? De kwestie tussen de laagopgeleiden en hoogopgeleiden wakkert aan. Na veertig jaar zware lichamelijk arbeid mag je met pensioen … alsof je na veertig jaar zestig uur in de week hard nadenken niet net zo afgepeigerd bent.

Tja, na de dreigingen vanuit die boze wereld (langstudeerboete en het sociaal leenstelsel) is zo’n handboek misschien wel praktisch. Het eerste hoofdstuk begint met de keuze voor een studie. Alsof je op zeventienjarige leeftijd al weet wat je kwaliteiten zijn en wat je interesses zijn de rest van je leven. Laat staan dat je een keuze kunt maken uit de overload aan opleidingen. Een beetje digital native kan dat zelf wel. Hij weet hoe hij zijn weg moet vinden in de bla-bla praat en pikt daar de essentiële informatie uit.

De vraag die in me opkomt na het lezen van de volgende hoofdstukken: is het niet veel beter om eens goed op je bek te gaan? Dan weet je dat je niet op stap moet gaan tot vroeg in de ochtend als je de volgende dag een cruciaal tentamen hebt. Dat je colleges moet voorbereiden als een docent duidelijke hints geeft dat de midterms er aan komen, et cetera. Je hoeft geen boy wonder te zijn om dit soort dingen te begrijpen van te voren. Ze zelf meemaken is beter, ervaring doet (af)leren. Word tutor ofzo, dat is misschien een tip die ik zelf als nuttig heb ervaren. Iets uitleggen wat je zelf al begrijpt is makkelijker dan het nog moeten leren. Heb je veel leeswerk, zorg dan voor een soort van studiegroepje waarmee je afspreekt dat ieder groepslid een samenvatting maakt van bepaalde hoofdstukken. De totale samenvatting vormt later het leerwerk voor je tentamen.

Werken naast je studie, ja het kan, maar het ligt aan jezelf hoe je dat invult in combinatie met je studie. Nominaal afstuderen is inderdaad iets waarnaar je moet streven. Ik heb het zelf ook gedaan, met mijn tweede studie weliswaar. Maar ik studeer en werk nu weer.

Dit hulpboek is een mooi initiatief voor (aankomende) studenten. Ze kunnen het heel praktisch vinden, maar uiteindelijk slaan ze het in de wind omdat de praktijk altijd anders zal zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.