Facebookactie tegen bezuinigingen op VU

Verontruste VU’ers hebben op Facebook een besloten groep opgericht waarmee ze protesteren tegen de situatie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De pagina heeft inmiddels 612 leden, zowel wetenschappelijk personeel en ondersteunend personeel.

De VU verkeert in een bestuurlijke crisis. De meerderheid van de decanen zou geen vertrouwen meer hebben in het College van Bestuur. Volgens een gelekt rapport is er een gebrek aan visie, ook zou de universiteit niet slagen voor de instellingstoets die de kwaliteit van de opleidingen waarborgt. Ook moet de VU bezuinigen, de reorganisatieplannen zorgen voor onrust.

Bij de VU is kortgeleden oud UvT-er Van der Duijn -Schouten aangesteld als rector. Ook zijn er Kamervragen gesteld over de problemen op de VU.

Op de Facebookpagina spreken de medewerkers hun zorgen uit: “We zijn bezorgd over de transformatie van de universiteit naar een commerciële instelling. We zijn bezorgd over de 550-600 personeelsleden onder ons die hun baan gaan verliezen. Wij zijn bezorgd dat de collega´s die wel mogen blijven, nauwelijks meer tijd hebben voor de studenten, die nu al vaak last hebben van het massaonderwijs, waarin ze steeds meer als een nummer en een kostenpost worden gezien. We zijn bezorgd dat de bezuiniging van 33 miljoen euro, die niet verantwoord wordt door financiële noodzakelijkheid, de kwaliteit van onderwijs en onderzoek aan de universiteit ernstig zal schaden. We zijn bezorgd omdat de universiteit wordt bestuurd door managers met torenhoge salarissen die niets te maken hebben met wetenschappelijk onderzoek of academisch onderwijs.”

“We zijn niet alleen bezorgd, we zijn ook vastberaden. We zijn vastberaden om de strijd aan te gaan voor kwaliteit van onderwijs en onderzoek aan deze universiteit, waar we zo trots op zijn. We zijn vastberaden om de universiteit weer in handen te krijgen van diegenen die onderzoek verrichten en onderwijs geven en diegenen die hen en de studenten ondersteunen. Ons platform komt regelmatig bij elkaar op de VU en is volledig gebaseerd op de inzet van VU medewerkers. Dus we roepen iedereen op om een eigen platform van Verontruste VU’ ers te beginnen aan je eigen faculteit of afdeling en jullie ideeën en acties af te stemmen met de andere Verontruste VU’ers.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.