KNAW verwacht verdere bezuiniging op wetenschap

Het kabinet gaat verder bezuinigen op wetenschap. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verwacht rond juni een extra korting van 4,5 miljoen euro op jaarbasis. Dat terwijl de Akademie nog bezig is om een bezuiniging van 11 miljoen euro op een totaal van 90 miljoen euro te verwerken.

“Over de invulling van deze bezuinigingen zullen we pijnlijke besluiten moeten nemen. Mijn presidentschap zal daarmee in het teken staan van een zeer significante krimp van onze organisatie,” zei KNAW-president Hans Clevers gisteren in zijn eerste jaarrede. “Gelukkig hebben voorgaande directies en besturen een gezonde financiële reserve nagelaten. Het huidige bestuur zal een deel van deze reserve inzetten om onze organisatie leaner and meaner te maken.”

“Never waste a good crisis is sinds 2008 een veelgehoord adagium: benut de crisis om de broodnodige structurele veranderingen aan te brengen in ons bestel. Een verlaging van het toch al zo schrale wetenschapsbudget past daar bepaald niet bij. Toch slaagt Den Haag er niet in de wetenschap te sparen. Ons Rathenau Instituut heeft recent becijferd dat de to­tale publieke onderzoeksfinanciering terugloopt van 5 miljard euro in 2011 naar 4,3 miljard euro in 2017.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.