Stapel over sociale wetenschap: lichtjaren verder

“De sociale psychologie staat vooraan als het gaat om integriteit. Ze zijn lichtjaren verder dan andere wetenschapsgebieden.” Dat zegt voormalig UvT-hoogleraar Diederik Stapel in een interview met dagblad Trouw.

“Vooral veel jonge onderzoekers houden zich bezig met het heel goed en degelijk uitvoeren en repliceren van onderzoeken. Dat vind ik mooi om te zien. Het was heel jammer hoe bijvoorbeeld KNAW-president Hans Clevers de sociale psychologie een onvolwassen wetenschap noemde.”

Volgens Stapel is hij na zijn ontmaskering als wetenschapsfraudeur nog op de Universiteit van Tilburg geweest voor vrijwilligerswerk in het weekend. De universiteit verbood dit echter. “Ik heb vrijwilligerswerk gedaan. Gewoon, omdat ik iets terug wilde doen. Iets goeds. Kinderen die normaal niet met de academische wereld in aanraking komen, krijgen op zondag in een gebouw van de Universiteit van Tilburg les in recht of geneeskunde. Ik hielp daar, zette koffie, trapte een balletje, zorgde dat alle kinderen op tijd weer in het klaslokaal waren. Totdat iemand bij de universiteit dat te horen kreeg. Toen mocht ik niet meer komen. De rector heeft er een stokje voor gestoken, heb ik begrepen, omdat de universiteit elke associatie met mij wil vermijden. Dat vind ik heel erg. Ik wil bijdragen, en dat mag niet,” zo citeert Trouw.

In een reactie aan Univers laat rector magnificus Philip Eijlander weten dat hij het niet persoonlijk heeft verboden: “Vanuit de Weekendschool is mij gevraagd wat ik er van zou vinden als Diederik Stapel gastlessen zou gaan geven voor de Weekendschool en dan op de locatie Tilburg op onze campus. Ik heb aangegeven dat ik het geen goed idee vind dat hij die gastlessen uitgerekend op onze campus zou gaan verzorgen. Daar liggen allerlei gevoeligheden. Waarom zou je die opzoeken, terwijl de Weekendschool allerlei vestigingen heeft in het land? Vervolgens werd mij gemeld dat daar begrip voor bestond. Ik weet verder niet hoe vanuit de Weekendschool verder gehandeld is richting Stapel. Dat is ook niet mijn zaak. “

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.