Incubate conferentie 2013: The Hybrid Artist

Tussen 16 en 22 september vindt het jaarlijkse Incubate Festival plaats: de wereldwijd bekende viering van onafhankelijke cultuur in Tilburg. Dit jaar komen er 280 acts naar het festival, variërend van kunst en muziek tot theater, film en debat. Vorig jaar trok het festival 15,000 bezoekers.

Naast de optredens, exposities en voorstellingen heeft het festival ieder jaar een conferentie. Het thema van dit jaar is ‘The Hybrid Artist’. De conferentie gaat in op het veranderend beeld en werkwijze van artiesten: “De hybrid artist is een kunstenaar die niet langer voldoet aan het negentiende-eeuwse, geromantiseerde imago van een kunstenaar die in afzondering werkt aan een meesterwerk. In plaats daarvan heeft de kunstenaar een breed sociale bereik en schendt hij constant en bewust de grens tussen de kunsten en de commercie. Hij manoeuvreert tussen afzondering en netwerken, inspiratie en expositie, idealisme en industrie”, zo leest de website van de conferentie. Daarnaast bespreekt de conferentie  ‘innovatie in de culturele sector en de waarde van cultuur binnen onze samenleving in brede zin.’

Sprekers zijn onder andere Pascal Gielen, professor in de sociologie van de kunsten aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver van het boek ‘de hybride kunstenaar’. Fotograaf Sebastiaan ter Burg vertelt over hoe hij geld verdient door foto’s weg te geven en is er een discussie over of babyboomers onze muziek gestolen hebben. Hippe bedrijven als Converse, Redbull en Toyota worden onder de loep genomen: zijn deze bedrijven moderne mecenassen of is het een nieuwe manier om mainstream te gaan?

De conferentie vindt plaats in de Hall of Fame op de Spoorzone op donderdag en vrijdag 19 en 20 september. Tickets zijn verkrijgbaar via een pay-what-you-want systeem: bezoekers mogen zelf een prijskaartje hangen aan de conferentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.