Faculteitsraad TSB botst met bestuur over opheffing CCP

Faculteitsraad TSB botst met bestuur over opheffing CCP

Faculteitsraad en management van de faculteit Sociale Wetenschappen (TSB) zijn het niet eens over de vraag of de leerstoelgroep Cross-Culturele Psychologie (CCP) opgeheven moet worden. De raad weigert nu al een positief advies te geven. Ze wil eerst een onderzoek naar de alternatieven. Pas als die opties slechter blijken uit te pakken, dan een reorganisatie, wil de raad instemmen met opheffing van de leerstoel, zo bleek bij de laatste vergadering van de faculteitsraad.

De faculteitsraad wil onder meer weten hoeveel een reorganisatie kost en of er een hersteltraject mogelijk is. Over de financiën is nog te veel onduidelijkheid, gaf de raad vanmiddag aan bij de faculteitsvergadering.

Volgens het faculteitsbestuur zijn er meerdere reden om CCP op te heffen, onder meer omdat de leerstoelgroep bij de meest recente onderzoeksvisitatie voor kwaliteit en levensvatbaarheid een slechte score (3) kreeg.

Een onjuist argument, aldus de raad. “Formeel kan aan een programma dat een 3 scoort, in principe nog een hersteltraject kan worden afgesproken. Het moet dan wel gaan om een programma dat inhoudelijk gezien van belang is voor het strategisch profiel van de faculteit. We vinden het te vroeg om nu al een beslissing te nemen over opheffing. Zeker omdat de kwaliteit van CCP in eerdere onderzoeksvisitaties als goed werd beoordeeld en omdat het MT zegt dat de kwaliteit van de individuele onderzoekers door hen als goed wordt beoordeeld.”

Volgens het bestuur past CCP echter niet meer bij het strategisch profiel van de faculteit. “Wij zijn van mening dat onvoldoende onderbouwd kan worden waarom onderwijs en onderzoek op het terrein van CCP niet langer zouden passen binnen het TSB-profiel,” aldus de studenten en medewerkers bij de vergadering.

Volgens decaan Klaas Sijtsma baseert de raad zich op strategische plannen voor de periode 2010-2013. “Dit plan is in 2009 geschreven en er is sprake van veranderende feiten. Zo is er een 2012 gereorganiseerd bij psychologie. Ook heeft CCP een slechte score van de visitatiecommissie gekregen. Die feiten waren in 2009 niet bekend.” Ook is CCP als onderzoeksdepartement te klein om levensvatbaar te zijn, aldus de bestuurders. Een hersteltraject is geen optie, er is geen geld voor extra mankracht.

Het MT gaat schriftelijk reageren op het standpunt van de raad. De raad heeft op haar beurt daarna weer drie weken de tijd om te reageren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.