Parijs beste studentenstad ter wereld

Parijs is voor het tweede jaar op rij de beste studentenstad ter wereld. Ten minste, volgens Quacquarelli Symonds (QS), een Brits bedrijf dat zich specialiseert in hoger onderwijs en uitwisseling tussen universiteiten. QS, dat regelmatig allerhande lijstjes publiceert met rankings rond het hoger onderwijs, bekeek voor hun lijst vijf punten. Zo telt mee hoeveel instituten er in de stad zijn, hoe goed die het doen en hoe hoog de kwaliteit van de afgestudeerden wordt ingeschat door werkgevers. Ook de betaalbaarheid, de mix van nationaliteiten en de kwaliteit van leven spelen een rol. Hieruit komt een lijst met vijftig steden.

Nummers twee en drie zijn respectievelijk Londen en Singapore. In de Engelse media wordt benadrukt dat er slechts twee punten tussen Londen en Parijs zaten. De kosten van het studeren in beide steden gaven uiteindelijk de doorslag, studeren in Frankrijk is goedkoop en maakt het daarom erg aantrekkelijk voor buitenlandse studenten.

Om mee te mogen doen voor de ranking, moeten steden meer dan 250.000 inwoners hebben en op z’n minst twee universiteiten in de ‘QS World University ranking’ hebben staan. Hieraan voldoen wereldwijd 98 steden. De enige Nederlandse stad die hierdoor mee kan doen, is Amsterdam. De thuisstad van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit eindigde op de 36e plaats. Wat betreft kwaliteit van leven hoeft onze hoofdstad alleen Sydney, Zurich, München en Wenen voor zich te dulden. De kosten om in Amsterdam te studeren liggen echter bovengemiddeld hoog. De hele lijst is hier te bekijken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.