Selectie scholen zet kansen studenten onder druk

Overgangen in het onderwijs verlopen niet soepel genoeg. Uitval van studenten, maar ook het feit dat velen wisselen van studie, zijn hiervoor signalen. Het belang van de student moet weer meer centraal staan. Dit stelt de Onderwijsraad.

Bij vervolgopleidingen na de middelbare school is er in toenemende mate sprake van het selecteren van studenten. Volgens de Onderwijsraad is dit voor hen nadelig. Hoewel selecties ervoor zorgen dat studenten doorstromen naar een voor hen passende plek, worden laatbloeiers en leerlingen met bijvoorbeeld een taalachterstand zo kansen ontnomen. Dit leidt tot studievertraging en uitval. ”Selectiemechanismen zijn een extra struikelblok voor leerlingen die zich op het overgangsmoment (nog) niet overtuigend kwalificeren voor het gewenste onderwijsniveau, maar wel de benodigde capaciteiten hebben”, stelt de Onderwijsraad.

De adviesbrief van de Onderwijsraad over de overgangen in het onderwijs is vandaag verstuurd naar minister Bussemaker. Ze pleit hierin onder andere voor meer aandacht voor de talenten van studenten en bijscholing door summer schools en extra lesmodules. ”Leerlingen moeten meer tijd en mogelijkheden krijgen om leerachterstanden weg te werken voordat ze overstappen naar vervolgonderwijs.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.