Toffe Peer Award voor Tilburg University

Tilburg University heeft de Toffe Peer-Award gewonnen, een prijs van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) en het Landelijk Overleg Fracties (LOF) voor de meest constructieve medezeggenschap. Tilburg kreeg 122 van de 155 punten.

Er werd getoetst op zeven thema’s: ondersteuning, gelijkwaardigheid, informeren, kritische houding stimuleren, invloed, ongevraagd advies en de toegankelijkheid van de Raad van Toezicht.

Bij ondersteuning is gekeken naar zowel de faciliteiten die de raad krijgt (onder meer eigen kantoorruimte, printpas) en personele ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld een notulist of juridische hulp. Deze vormen van ondersteuning komen het functioneren van de medezeggenschapsraad ten goede en tonen aan dat de bestuurder medezeggenschap belangrijk vindt en daar in wil investeren, aldus LOF en LSVb.

Gelijkwaardigheid
Bij gelijkwaardigheid is gekeken naar in hoeverre de bestuurder zijn medezeggenschapsraad als een gelijkwaardige gesprekspartner ziet en haar mening serieus neemt. Er is gevraagd naar de argumenten die gebruikt worden om adviezen zowel uit te voeren of af te wijzen om hier een duidelijk beeld van te krijgen.

Bij het thema informeren is bekeken binnen welke termijnen medezeggenschapraden geïnformeerd worden over nieuwe beleidsstukken of andere ontwikkelingen binnen de opleiding of instelling. Bij het thema kritische houding stimuleren is de focus gelegd op het aanbieden van trainingen, het betrekken van de raad voordat het besluit genomen wordt en het terug laten komen van haar adviezen in grotere beleidsstukken en in de uitvoering daarvan.

Bij invloed is gekeken of medezeggenschapsraden hun adviezen terug zien in beleidsstukken en het algemene beleid. Zo wordt gevraagd hoe vaak ze advies gegeven hebben en vooral op welke manier daar iets mee is gedaan.

Raad van Toezicht
Als laatste is gekeken naar het contact met de Raad van Toezicht. Het komt vaak voor dat de Raad van Toezicht onbereikbaar is voor medezeggenschapsraden. Als er al sprake is van regelmatig overleg tussen de RvT en de medezeggenschapsraad, is het college van bestuur hier vaak bij aanwezig. Op deze manier wordt een vrije en kritische gesprekshouding belemmerd.

De enquête is in totaal door 43 raden en opleidingscommissies ingevuld van zeven verschillende hogescholen (ArtEZ, Hogeschool voor de kunsten, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Van Hall Larenstein) en vijf verschillende universiteiten. Het slechtst scoorde de Hogeschool Leiden met 44 punten. Deze hogeschool won daarom de Rotte Appel-Award. Niet geheel verwonderlijk dat de hogeschool Leiden zo slecht scoort, want eerder zegde de Studentenraad het vertrouwen in het bestuur op.

Naar eigen zeggen hebben LOF en LSVb een vragenlijst naar hun achterban gestuurd. Fractie Front laat weten deze wel ontvangen en ingevuld te hebben, Fractie SAM heeft deze enquête niet ontvangen. Volgens de LSVb is de reden hiervoor dat Fractie Front vaak bij hun bijeenkomsten aanwezig is.

Update 16.31: Koen Becking kreeg de prijs, een met een 3d-printer ontworpen beeldje van een groene peer met zonnebril en rode neus, vanmiddag uitgereikt uit handen van Abe Vleeming, coördinator van het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM). Vleeming noemde het bijzonder dat medezeggenschap in Tilburg zo serieus wordt genomen en gaf aan dat het niet overal vanzelfsprekend is dat de student-raadsleden goede faciliteiten hebben. Overigens hebben de initiatiefnemers geprobeerd de Rotte Appel-Award in Leiden te overhandigen, maar daar waren ze niet welkom. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.