Genocide Rwanda herdacht

Twintig jaar geleden vermoordden extremistische Hutu-milities in 100 dagen tijd meer dan 800 duizend Tutsi en gematigde Hutu in Rwanda. Rwandees en universitair docent aan Tilburg University Felix Ndahinda organiseert hiervoor een speciale herdenking op 25 mei.

[singlepic id=1716 w=320 h=240 float=]

“Met de herdenking wil ik niet alleen eer betonen aan de slachtoffers, maar ook de boodschap uitdragen dat dit soort gruwelijkheden nog steeds gebeuren en dat we meer onze best moeten om er iets aan te doen”, zegt Ndahinda. Hij doelt onder meer op de burgeroorlogen in Soedan en Syrië.

Ndahida – die zelf ten tijden van de genocide in buurland Congo verbleef – organiseert elk jaar een herdenking. Dit jaar is die wat groter dan normaal, omdat het 20 jaar geleden is. Onder meer Academic Forum, onderzoeksinstituut Intervict van Tilburg University en het Wereldpodium zijn erbij betrokken.

Een slachtoffer komt vertellen over haar ervaringen en er is muziek van de accordeonist Oleg Fateev. De Rwandese ambassadeur in Nederland, Jean Pierre Karabaranga, sluit de bijeenkomst af. De middag wordt geleid door Linda Mous. Zij is docente Engels op Tilburg University en als vrijwilliger bij Wereldplatform betrokken.

De bijeenkomst vindt plaats in de Joodse synagoge in de Willem II-straat en duurt van ongeveer 16.00 tot 18.00 uur.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.