Meer empathie door dementiesimulator

Ruth Mark, neuropsychologe aan Tilburg University, is geïnteresseerd in het menselijke geheugen. Ze is betrokken bij Into D’mentia: een dementiesimulator. “Het is de bedoeling dat de simulatie de empathie voor mantelzorgers en zorgprofessionals verhoogt.” Dat verbetert hopelijk ook de levenskwaliteit van zowel de patiënt als de mantelzorger, hoopt Mark.

De simulator staat in een mobiele container. Daar is een woonkeuken nagebouwd. Deelnemers aan de simulatie krijgen een speciaal vest om waar speakers in zitten die de innerlijke stem van een dement persoon nabootsen. “Mensen moeten twintig tot vijfentwintig minuten opdrachten doen. Ze lopen letterlijk in de schoen van iemand met dementie.” De simulanten moeten bijvoorbeeld de boodschappen in de keukenkastjes zetten. De simulatie maakt mensen uiteraard niet echt dement: “Het moet vooral het gevoel van dementie simuleren.” De ‘innerlijke stem’ zaait daarbij verwarring.

Het sorteert zeker effect bij de simulanten, vertelt Mark: ”Ze vonden het echt indrukwekkend, sommige vonden het eng, maar iedereen was onder de indruk en vond het nuttig.” Maar dat was de pilotstudie, vertelt Mark: “We willen een effectiviteitsmeting doen. We willen kijken naar empathie en dan of de simulatie effect heeft op de relatie tussen patiënt en mantelzorger. Uiteindelijk willen we kijken of dat effect doorwerkt op de patiënt.”

‘Caregiver burden’
In het nieuwe regeringsbeleid worden veel zorgverantwoordelijkheden neergelegd bij mantelzorgers. Dit heeft allerlei negatieve effecten op de mantelzorger. Caregiver burden noemt Mark het: “Het is zwaar om voor iemand te zorgen. We willen kijken of de simulatie deze last verlicht. Dat willen we bekijken voor de kortere termijn, maar we willen ook kijken naar de duurzaamheid van het effect.” Op termijn wil Mark ook het effect van de simulatie op zorgprofessionals in kaart brengen.

Met een wetenschappelijk gestaafde simulatie, kunnen deelnemers hopelijk aanspraak maken op vergoedingen van zorgverzekeraars voor de simulatie, zegt Mark. Een simulatie kost nu rond nu 240 euro. Met subsidieaanvragen hoopt Mark follow-up metingen uit te voeren. De aanvragen daarvoor lopen nu. “Uiteindelijk willen we een promotietraject aan gaan bieden want de houdbaarheid van het effect over langere termijn moeten we ook meten,” zegt Mark. “We hopen dat de kwaliteit van leven van beide partijen verbeterd.”

Dementiepatiënten blijven mensen
Mark: “Veel mensen zien dementie als iets engs. Maar mensen moeten het beter snappen. De patiënten zelf willen waardevol blijven voor de maatschappij. We zien dementiepatiënten als een groep, maar het zijn individuen met gevoel en een eigen geschiedenis. Ze worden gezien als verdwenen mensen, zo beschouwt de maatschappij ze ook. Dat moet veranderen.”

De simulator is in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam opgezet. De Tilburgse hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn en de directeur van Into D’mentia, Jan Rietsema waren ook betrokken bij de ontwikkeling van de simulator.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.