‘Onaangename verrassing’ van 1,6 miljoen voor TiSEM

‘Onaangename verrassing’ van 1,6 miljoen voor TiSEM

Decaan Lex Meijdam van Tilburg School of Economics and Management luidt de noodklok. Zijn faculteit wordt geconfronteerd met teruglopende studentenaantallen en dus een teruglopend budget: het gaat 1,6 miljoen schelen in 2015. Meijdam: “Het zou een ramp zijn als deze trend doorzet.”

Het roer moet om: “Er is een neiging om de status quo te behouden”, zei Meijdam tegen een vol Dz2. Daar werd een strategiebijeenkomst gehouden met de gehele wetenschappelijke staf van TiSEM.

Aan die status quo moet een einde komen. Meijdam benadrukte dat de faculteit het goed doet: het studentenoordeel in de NSE viel hoger uit, de contacturen stijgen conform afspraken, er zijn twee vidi’s binnengesleept en ook de voorbereidingen voor Europese subsidieaanvragen liggen op schema. In 2014 wordt een klein bedrag gerealiseerd en de reserves zijn op sterkte.

Maar de faculteit trekt te weinig studenten. TiSEM had in 2015 al 1,6 miljoen euro afgeschreven door afname van studentaantallen. Dit bedrag viel echter twee keer zo hoog uit en dus moet de faculteit een verlies van nog eens 1,6 miljoen euro recht zien te breien in de begroting. Decaan Meijdam: “De helft was verwacht, de andere helft was een onaangename verassing. De grootste reden is een dalende studenteninstroom.”

“Driekwart van ons budget komt van studentenaantallen,” zegt Meijdam. De dalende studenteninstroom is vreemd, aangezien de ‘markt’ (de totale hoeveelheid studenten die instroomt in vergelijkbare studies)

“Driekwart van ons budget komt van studenten- aantallen.”

toeneemt. Meijdam: “We profiteren niet van de groeiende markt. Dat is niet iets wat we op de lange termijn vol kunnen houden. We moeten het tij keren als we onze doelen willen behalen.”

Meijdams oplossing is simpel: “Iedereen moet een enorme marketinginspanning gaan leveren. Maar marketing werkt alleen als je het juiste product verkoopt.” Dus daarnaast moeten de studies van de faculteit aantrekkelijker worden. Een van de criteria die achterbleven in de NSE was koppeling met de arbeidsmarkt. Meijdam wil studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt door de afdeling career services te verstevigen. TiSEM moet zich scherper profileren en meer geld via de tweede en derde geldstroom winnen. “Het is niet genoeg om toponderzoek te doen”, aldus Meijdam.

Deze maatregelen hebben tijd nodig om effect te sorteren. De faculteit stopt in de tussentijd met het uitbesteden van tentamensurveillance, gaat minder PhD-studenten intern financieren, minder beurzen uitreiken voor Research Master-studenten en haar laptops standaardiseren. Ook worden er wat kleine maatregelen getroffen, zoals het sluiten van Koopmans (dat recentelijk uitgesteld was) en het reduceren van cateringkosten. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de faculteit in 2015 maar een klein tekort heeft.

Meijdam sloot zijn presentatie af met een beroep op het menselijke kapitaal van zijn faculteit: “Ask not what TiSEM can do for you, but what you can do for TiSEM”. Er wordt een online suggestieformulier open gezet en na de zomer gaat het management team van de faculteit met alle hoogleraren in gesprek en daarna met alle departementen en diensten.

Kritiek
De toegestroomde wetenschappers waren zeer kritisch. Vooral het ontbreken van de vice-decaan onderwijs Philip Joos kon niet op sympathie rekenen. Professor Dick den Hertog opende direct het vuur: “Als het aantal studenten een probleem is, waarom is de vice-decaan onderwijs dan op een drie-maanden durende sabbatical? Dat geeft een verkeerd signaal af.” Meijdam antwoordde dat de sabbatical al gepland was, maar dat ook de vice-decaan betrokken was bij het aantrekkelijker maken van de opleidingen.

Andere wetenschappers merkten op dat Meijdam de oplossing al had aangedragen, terwijl eigenlijk niet duidelijk was waarom studenten niet naar de economische faculteit komen: “Weten we zeker dat de [opleidingen]portfolio het probleem is?” Professor en Universiteitsraadslid Frank de Jong (TiU International) zocht de problemen vooral bij de buren: “Het departement Economics heeft al jaren een begrotingstekort.

“Sommige professoren uit dat departe- ment zie ik vaker op TV dan op de universiteit.”

Sommige professoren uit dat departement zie ik vaker op TV dan op de universiteit. En zelfs zonder die mensen is het departement te groot.” Hij vond de aangedragen oplossingen van Meijdam te veel gericht op de korte termijn, zoals het verminderen van het aantal aio’s. “Dat kun je één keer doen, daarna is die buffer weg,” laat De Jong weten.

Daarop opteerde een andere professor om de departementen te scheiden in een School of Business en een School of Economics. Meijdam wilde dit wel uit laten rekenen, maar puur als voer voor een ‘theoretische discussie’.

Commissie
De discussie bleef – zoals wetenschappers betaamt – steken op een gebrek aan informatie: als niet duidelijk is wat het probleem is, kan de oplossing ook niet geformuleerd worden. Daarop nam Arjan van Witteloostuijn, vice-decaan onderzoek, het initiatief om een commissie op te zetten. De commissie gaat alle benodigde informatie verzamelen voordat het Management Team met de hoogleraren en departementen in conclaaf gaat.

Van Witteloostuijn laat aan Univers weten dat er ‘geen gebrek aan aanmeldingen is’: “Op dit moment een stuk of tien, inclusief een vijftal prominente hoogleraren.” De commissie gaat in ieder geval een marktanalyse uitvoeren. “Het rapportje zal straks door iedereen in de faculteit becommentarieerd kunnen worden. Het wordt een breed en diep proces, waarbij zo veel collega’s betrokken zullen worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.