UvT-docent krijgt 7 ton voor onderzoek

Bartel Van de Walle, universitair hoofddocent bij de economische faculteit, heeft, samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht, 700.000 euro van NWO gekregen voor een onderzoek naar crisisbestrijding. Het gaat om het onderzoeksvoorstel ‘Enhancing smart disaster governance: Assessing the potential of the net-centric approach’. Het onderzoeksteam gaat in kaart brengen hoe de hulpverlening bij rampen werkt en wat de verschillen zijn tussen de Nederlandse aanpak en de buitenlandse aanpak bij humanitaire crisissen.
 
“Er zijn twee manieren om een crisis te bestrijden,” zo legt Van de Walle uit. “Allereerst is er het Nederlandse model met een duidelijke hiërarchie waarbij de commandant hulpverleners aanstuurt, die op hun beurt weer anderen aansturen enzovoorts. Bij rampen zoals bijvoorbeeld de ontploffing bij Shell en de vuurwerkramp in Enschede zie je dat volgens deze vaste structuur wordt geopereerd. En dan heb je de hulpverlening bij humanitaire crisissen zoals ik die heb onderzocht na de recente tyfoon in de Filippijnen. Dan gaat het heel anders. Heel veel verschillende partijen komen helpen, zonder duidelijke hiërarchie. Toch komt de hulpverlening ook daar op gang.”
 
De onderzoekers gaan de verschillen tussen de twee modellen in kaart brengen. Ze willen uiteindelijk het beste van twee werelden samen brengen. “We hebben in Nederland nog nooit een ramp gehad waarbij de infrastructuur uitviel, maar het is wel belangrijk daarop voorbereid te zijn. We voeren ons onderzoek uit samen met humanitaire organisaties als Cordaid en met de Veiligheidsregio’s. Die partijen hebben ook meegedacht met de onderzoeksvraag en 25 procent van het totaalbedrag gefinancierd. Dat was een voorwaarde van NWO bij de call voor Smart Governance.”
 
Van de Walle houdt zich zelf onder meer bezig met informatiemanagement en social media. “Bij rampen wordt social media steeds belangrijker. Mensen verzenden via Twitter of Facebook berichten over hun toestand, er wordt via social media hulp aangeboden. We weten nog niet goed hoe we daar vanuit de hulpverlening mee om moeten gaan, dat gaan we onderzoeken.”
 
Het onderzoek gaat in oktober van start en duurt vier jaar. Er is geld om twee promovendi en een postdoc aan te stellen. Een van de promovendi zal ook veldwerk gaan doen in de rampgebieden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.