TOP-cantus 2014: “Sit down, shut up!”

Geen TOP-week zonder biercantus. Ruim 2500 eerstejaarsstudenten werden gisteren als vee de gigantische hallen van de Spoorzone in geleid. Univers was aanwezig en legde het feestgedruis op de gevoelige plaat vast.

Van de mentorenvlaggenparade tot het oude-vertrouwde biersmijten: de TOP-weekcantus was weer een genot. Voor de oningewijden: tijdens een biercantus worden liederen voorgezongen door de cantuszangers. De rest zingt mee, waarbij volume belangrijker is dan melodie. De liederen staan in een liederenbundel (of codex) zodat ook de mensen die gespeend zijn van een muzikale opvoeding mee kunnen blèren. De liedjes zelf zijn een mengelmoes van Nederlands en Engels en stuk-voor-stuk fijne meezingers als ‘Het Kleine Café aan de Haven’ en ‘The Lion Sleeps Tonight’.

De cantuszangers handhaven de orde door het publiek tot stilte te manen en ze aan het begin van elk lied op de bank te laten zitten. Gisteren hadden ze er bijzonder veel zin in en schreeuwden tot vervelens toe ‘sit down and shut up’ naar het publiek. De organisatie zelf waakte ervoor dat het publiek aan zijn tafel bleef zitten en niet erop ging staan.

Na het zingen geven de voorzangers het signaal dat er gedronken mag worden. Dat gaat middels het traditionele ’trink, trink, Brüderlein, trink’ dranklied. Daarna volgt een schunnige yell en wordt het biertje in één keer in de keel gegoten. Tenminste: da’s de bedoeling.

Bovenstaande werd gisteren herhaald tot iedereen dronken was, waarna de strikt gehandhaafde orde als een zeepbeel uiteenspatte. Liters bier vlogen door de lucht en mensen riskeerden lijf-en-leden door massaal op de gammele cantustafels te gaan staan en te dansen. De cantusband deed drie nummers lang een dappere, doch zinloze poging om boven het feestgedruis uit te komen.

Daarna droop iedereen af en bleef het nog lang onrustig in de stad.

[imagebrowser id=170]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.