Kamervragen over beleid NWO

Hoogleraar Willem Trommel krijgt steeds meer steun in zijn oproep aan de minister om het beleid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) te wijzigen. Zo plaatste de Volkskrant woensdagochtend opnieuw een opiniestuk, nu afkomstig van hoogleraar Leonie Janssen-Jansen. “De inhoudelijke kwaliteit en integriteit van selectie door NWO schiet enorm tekort”, zo schrijft ze. Ook SGP-Kamerlid Roelof Bisschop stelde woensdag vragen over de huidige gang van zaken.

In het opiniestuk in de Volkskrant van afgelopen zaterdag stelt hoogleraar Willem Trommel enkele misstanden bij NWO aan de kaak. Volgens hem zijn veel onderzoeksvoorstellen rationeel gezien van een gelijkwaardig niveau. In deze gevallen gaan andere criteria zwaarder wegen, zoals eerder geworven beurzen. En dat is oneerlijk, vindt Trommel. Hij pleit voor een eerlijkere selectie via loting.

Dinsdag kwam NWO met haar verweer: “Het systeem dat NWO hanteert, is de internationale norm. De internationale commissie is van mening dat NWO deze kerntaak zeer goed vervult.” Opvallend is dat NWO zich verder erg op de vlakte houdt in haar verklaring over de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. Wel wordt er dieper ingegaan op de aantijging dat NWO te duur is. “Bij NWO houden zich niet, zoals in het opiniestuk wordt gesuggereerd, 2700 fulltimers zich bezig met beoordeling en financiering.” De Kamervragen die Roelof Bisschop vandaag stelde, vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.