Studenten uit spits halen grote klus voor OCW

Het Kabinet heeft besloten om de OV-chipkaart voor studenten te behouden, maar dat kost geld. Vooral studenten in de spits zijn duur. Dus wil minister Bussemaker studenten uit de spits halen. Alleen blijkt dat een grote klus te zijn.

Minister Bussemaker (onderwijs) kwam onlangs nog met het bezuinigingsplan om studenten buiten de spits te laten reizen. Ze wil hogescholen en universiteiten eventueel korten op investeringen als die hun roosters niet gaan aanpassen aan spitstijden. “Een deel van de investeringen gaat dan aan de hogescholen en universiteiten voorbij”, zei ze onlangs in een interview. “Dat lijkt me een goede reden om serieus mee te denken.”

Maar veel hogescholen en universiteiten voelen er weinig voor om de roosters aan te passen aan de spitsuren. Tineke Bennema, woordvoerster van Tilburg University, vindt dit een onmogelijke opgave. “De uren in de ochtend hebben we hard nodig voor colleges. Als we later beginnen met de lessen, dan schuift het rooster op. Dan zijn we pas om twaalf uur ’s nachts klaar. We hebben niet meer ruimte beschikbaar.”

Minister Bussemaker heeft ook een taskforce in het leven geroepen die gaat kijken naar hoe studenten uit de spits geweerd kunnen worden. Ook kijkt minister Bussemaker naar de mogelijkheden van een beloningsaanpak, zodat het voor studenten voordeliger wordt om buiten de spits te reizen.

Job Slok, woordvoerder van minister Bussemaker, wil nog weinig kwijt over de komende maatregelen: “Het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. De taskforce is in het leven geroepen om 200 miljoen euro te besparen. Dat geld wordt weer geïnvesteerd in het hoger onderwijs.” Volgens hem is een samenwerking tussen hogescholen en universiteiten en de minister nodig: “Als niemand flexibel en coöperatief is, dan zal die investering minder hoog zijn.”

VSNU: ‘Constructief meekijken’
Maar daar ligt het volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) niet aan. Een woordvoerder: “Wij willen constructief meekijken of er besparingen mogelijk zijn op een OV-kaart. Maar wel met de toezegging van het kabinet dat we de investeringen terugzien in het onderwijs. Alhoewel het vraagstuk ons bijzonder lastig lijkt.”

Volgens de woordvoerder moet je het vraagstuk niet op landelijk, maar op regionaal niveau bekijken. “De problemen verschillen namelijk per regio. In Amsterdam is het maar de vraag of het nuttig is om studenten uit de spits te weren, omdat veel studenten daar studeren en wonen. In Arnhem en Nijmegen zijn die problemen weer heel anders.”

Daarnaast moet de minister ook rekeninghouden met de bijkomende bureaucratie, vindt de VSNU. “Op zoek gaan naar besparen levert altijd veel gedoe op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met studenten die stage lopen? Bedrijven gaan hun openingstijden niet veranderen. Je kunt veel overhoop halen met zo’n maatregel.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.