Brandwonden verzorgen met yoghurtbacteriën

Een groep studenten van Rijksuniversiteit Groningen heeft een verband ontworpen dat met behulp van yoghurtbacteriën brandwondinfecties tegen moet gaan. Omdat er geen antibiotica bij gebruikt worden, neemt ook de kans op resistentie af.

Het verband bestaat uit meerdere lagen. In de middelste laag zit een gel met de zogenaamde Lactococcus lactis-bacterie. Deze zit in yoghurt. L. Lactis scheidt een eiwit uit dat vrijwel de helft van alle andere bacteriesoorten doodt. Zo ook twee gevaarlijke soorten die veel voorkomen bij brandwondinfecties.
Een groot voordeel van het verband is dat er geen antibiotica bij te pas komen. “Door antibiotica te vermijden, willen wij de resistenties verminderen”, vertelt Sandra Mous op Unifocus.nl. Resistentie is momenteel een groot probleem in ziekenhuizen. “Resistentie zorgt ervoor dat veel infecties bij brandwonden niet meer te behandelen zijn en de patiënten overlijden.”
Het verband is bovendien lang houdbaar. “Wij gaan waterzakjes gebruiken”, legt Mous uit. “Door een klik kun je de bacteriën in het verband activeren. Dat doe je dus op het moment dat het nodig is.” De bacteriën worden pas actief als er daadwerkelijk sprake is van een infectie.

De studenten hopen met hun ontdekking de internationale iGEM-wedstrijd te winnen. Al eerder deed een team van de RUG mee aan deze competitie. In 2012 wonnen ze met een detectiesysteem voor rottend vlees.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.