Het kat-en-muisspel dat AFAC heet

Het is weer eens zover! Als je bij het station aankomt, staat de fietsenstalling tot de nok toe vol. Over vijf minuten vertrekt je trein dus prop je je fiets snel ergens tussen. Komt wel goed, denk je. Eenmaal terug van je treinreis zoek je verwoed naar je fiets, maar helaas, hij is verdwenen. Waar eerst je fiets stond, staat nu een geel bord: ‘Hier zijn vandaag fietsen geruimd door de gemeente Tilburg.’

Om je fiets terug te krijgen, moet je een kwartier lopen en € 10,- administratiekosten betalen. Eventueel doorgeknipte sloten worden niet vergoed. Onder het mom van veiligheid en een netter stadsgezicht laat de gemeente verkeerd gestalde fietsen ruimen. En dat zijn er niet zo maar een paar. In de eerste zes maanden van 2014 heeft de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) maar liefst 1600 verkeerd gestalde fietsen verwijderd uit het centrum van Tilburg.

Hier wringt de schoen. De fietsenstalling bij het station staat namelijk regelmatig helemaal vol en dat geeft je vaak geen andere keuze dan verkeerd parkeren. Dit leidt tot frustratie, zowel onder fietsers die hun barrel nergens kwijt kunnen, als onder buurtbewoners die gehinderd worden door de her en der gestalde fietsen. Hier ligt een taak voor de gemeente. Maar in plaats van het probleem bij de horens te vatten, kijkt ze de andere kant op. Er zouden namelijk genoeg andere parkeeropties zijn: ga naar de betaalde stalling op het station (€ 1,25 per dag) of loop naar de fietsenstalling op het Pieter Vredeplein (handig als je de trein moet halen).

Toch erkent de gemeente het probleem. Een woordvoerder vertelt dat men toe werkt naar meer gratis fietsenstallingen. In 2020 moeten er op het station genoeg van aanwezig zijn om plek te bieden aan 7000 fietsen. Oftewel: het kan nog zes jaar duren tot er genoeg fietsenstallingen zijn. Tot dan wordt het probleem ‘verholpen’ door structureel fietsen te ruimen.

58 procent terug bij eigenaar
Ondanks dat de AFAC borden plaatst waarop staat waar de geruimde fietsen terug te vinden zijn, wordt slechts 58 procent ervan weer opgehaald door de eigenaar. De andere fietsen worden na dertien weken automatisch eigendom van de gemeente. In het eerste halfjaar van 2014 werden ongeveer 672 fietsen gemeentebezit. Uiteindelijk wordt 25 tot 30 procent van deze fietsen bestempeld als wrak en vervolgens vernietigd. De andere fietsen (zo’n 487 in het eerste halfjaar van 2014) worden opgeknapt en doorverkocht. Dit opknapwerk wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De opbrengst van de fietsverkoop gaat naar hun begeleiding en werkplek.

Volgens de gemeente valt er niet veel aan het stallingsprobleem te doen. Er zou door alle bouwwerkzaamheden rondom het station te weinig plek zijn voor nieuwe stallingen. Ga je met de fiets naar het station? Misschien moet je dan maar een half uur eerder aanrijden. Dan heb je alle tijd om een plekje te zoeken.

Is jouw fiets ook verdwenen? Kijk hier of hij bij de AFAC staat.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.