Cinecitta: van arthouse naar soap?

Commotie in de Tilburgse politiek. Oorlog, zelfs. B&W leent filmhuis Cinecitta € 2,8 miljoen onder gunstige voorwaarden. De raad gaat akkoord, zonder het onderliggende advies te lezen. Het begin van een paar verhitte weekjes. Inmiddels gaat het debat over protocol, politieke omgangsvormen en lichaamstaal. Terug naar de inhoud: Univers praat met twee van de hoofdrolspelers. Over beste bedoelingen, vriendjespolitiek, jokken en lekken.

In de Willem II-straat staat een bioscoop. De buren, Paul Vermee en Netty Verhagen, willen het monumentale filmtheater wel kopen. Sterker: ze besluiten om het nóg mooier en groter te maken en investeren € 6,7 miljoen eigen geld. Helaas. De verbouwing duurt geen negen maanden (zoals gepland) maar ruim twee jaar. Net na de heropening wordt bekend dat het echtpaar geld wil lenen van de gemeente. Waarom stapt Cinecitta eigenlijk naar B&W, en niet naar de bank? Netty Verhagen: “Een stukje erkenning. Cinecitta is een begrip in de stad. Vandaar: we dachten dat de politiek wel met ons zou willen meedenken.” Raadslid Hans Smolders: “Paul Vermee verdient respect. Hij steekt zijn nek uit en betaalt het zelf. Maar aankloppen bij de gemeente als het misgaat, dat is minder sportief.”

Geheim
“Dit is je reinste vriendjespolitiek”, aldus Smolders. “Mensen rond Cinecitta hebben nauwe banden met de politiek. Het idee van een lening is in achterkamertjes bekokstoofd. Dat is lastig te verkroppen voor andere ondernemers. Wat doe je als zij straks ook een lening willen?” De voorman van LST stoort zich aan de willekeur van het besluit: “De gemeente Tilburg heeft niet eens een filmbeleid. Om de lening te rechtvaardigen, wordt dat er achteraf bij bedacht. Bovendien doet B&W moeilijk over een vernietigend rapport van de Bank Nederlandse Gemeenten.”

Over het geheime rapport is veel te doen. Raadsleden mochten het inzien in het bijzijn van een griffier. Uit de administratie blijkt dat slechts twee van hen dat ook deden. Smolders concludeert: “Voorstemmers die beweren dat ze het BNG-rapport hebben gezien, liegen.” Het rapport kwam in handen van de media. Inmiddels is er aangifte gedaan van lekken.

Decadent
Ook zonder geheim rapport kun je volop vraagtekens zetten bij de lening, stelt Smolders. “Cinecitta is een rijksmonument. Omdat de verbouwing chaotisch verliep, is niet de hand gehouden aan alle regels. Hierbij zijn de eigenaars gedekt door de Commissie Vestigingsklimaat.” Netty Verhagen vindt het een loze beschuldiging: er was steeds nauw overleg met de gemeente over de monumentstatus. Wel geeft ze toe dat de verbouwing er behoorlijk inhakte. “Eigenlijk wilden we zo snel mogelijk weer open. We wilden het filmtheater teruggeven aan de stad. Die snelheid heeft achteraf misschien averechts gewerkt.” Ook hierover is Smolders uitgesproken. “Deze mensen zijn liefhebbers. Zij hebben geen ervaring met grote bouwprojecten. Ook had het allemaal wel een tandje minder gekund. Het nieuwe Cinecitta is geen arthouse-bioscoop maar een decadent spiegelpaleis.”

Is Verhagen geschrokken van alle commotie? “Commotie? Alleen Hans Smolders is aan het rellen, verder is er niets aan de hand. Simpel: LST is tegen álle cultuur in Tilburg.” Verhagen is blij dat de ‘kleine, niet-commerciële film’ behouden blijft voor Tilburg. Smolders ziet het in een breder perspectief: “De kwestie-Cinecitta bewijst dat het politieke klimaat in Tilburg niet deugt. Het is bovendien een beroerde opmaat voor de grote cultuurprojecten die eraan zitten te komen. Bijvoorbeeld in de Spoorzone.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.