Relatief grote banenkans voor Nederlandse afgestudeerden

Relatief grote banenkans voor Nederlandse afgestudeerden

Nederlandse afgestudeerden hebben een goede banenkans vergeleken met andere EU-landen. Zeker negentig procent van de hoogopgeleide Nederlanders vindt binnen drie jaar na het behalen van het diploma een baan. Dat meldt persbureau HOP op UTnieuws.nl.

Nederland doet het met zeker negentig procent relatief erg goed. Alleen in Malta, Duitsland en Oostenrijk is er minder werkloosheid onder afgestudeerden. In Griekenland, Kreta en Italië is het echter een stuk lastiger om een baan te vinden. Even ter vergelijking: in Griekenland vindt slechts 45% van de afgestudeerden binnen drie jaar een baan. Het Europese gemiddelde ligt op 81 procent.

Overigens betekent dit niet dat de 19 procent in Nederland die geen werk heeft gevonden ook echt ‘werkloos’ is. Daarvoor moet je immers op zoek zijn naar een baan, en dat is niet altijd het geval. Sommige mensen zijn ziek of kiezen er zelf voor om een tijdje niet te werken.

In Nederland schommelen de cijfers ieder jaar. Vlak voor de crisis was Nederland nog koploper in Europa, toen vond maar liefst 97 procent van de hoogopgeleide jongeren een baan. In de jaren erna is het percentage langzaamaan afgenomen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.