TU Delft student ontwerpt ambulance-drone

Bij een hartaanval is het essentieel om op tijd met de juiste middelen ter plekke te zijn. Daarom bedacht student Alex Momont van TU Delft een ‘ambulance-drone’, met daarin een defibrillator.

Nadat er een 112-melding binnenkomt, vindt de drone aan de hand van het mobiele telefoonsignaal van de beller de juiste locatie. “Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatieapparatuur binnen één minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 vierkante kilometer”, aldus Momont op TUDelft.nl. “Met die responssnelheid stijgt de overlevingskans na een hartstilstand van acht procent naar tachtig procent.”

Webcam
Via een ingebouwde livestream video-en geluidsverbinding, krijgen de mensen ter plekke vervolgens een directe instructie. “Succesvol gebruik van een defibrillator door ongetrainde personen ligt nu op maar twintig procent”, aldus Momont. “Met behulp van een persoonlijke instructie kan dit stijgen naar negentig procent. De instructies van de centrale via een speaker nemen bovendien een deel van de paniek weg.”

Vanuit de medische wereld is er al interesse getoond. Momont hoopt dat de huidige medische infrastuctuur binnen vijf jaar is uitgebreid met het drone-netwerk. Wel zijn er een paar obstakels. Zo zijn drones in Nederland wettelijk nog niet toegestaan. Ook is het vliegtuigje technisch niet optimaal en moet het automatisch ontwijken van objecten verbeterd worden. Maar, zo zegt Momont: “De kosten hoeven geen bezwaar te zijn. Ik heb berekend dat die op ongeveer 15.000 euro per drone liggen. Afgezet tegen het aantal levens dat hiermee potentieel gered kan worden, is dat zeer redelijk.”

Afbeelding: De Ambulance-drone (bron: Alec Momont)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.