Leenstelsel door de Tweede Kamer

Zoals verwacht is het leenstelsel zonder problemen door de stemming in de Tweede Kamer gekomen. Dit betekent dat, indien de Eerste Kamer ook instemt met de wet, studenten vanaf volgend jaar geen studiefinanciering meer ontvangen, maar een lening aan kunnen vragen.

Verschillende partijen dienden moties en amendementen in, bijvoorbeeld om studenten met een functiebeperking tegemoet te komen in de kosten die het lenen met zich meebrengt. Hiermee werd niet ingestemd, tot grote teleurstelling van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs, gaat volgens het Kabinet terug het Hoger Onderwijs in. De minister en de voorstanders van de wet proberen zo tot één miljard euro per jaar te herinvesteren in het Hoger Onderwijs.

Studentenorganisaties geven aan dat ze hun hoop nu vestigen op de Eerste Kamer. Om deze hoop kracht bij te zetten, roepen ze alle studenten op om te komen protesteren op het Malieveld in Den Haag, vrijdag om 14.00. Ondertussen gaan landelijke en lokale organisaties al aan de slag om studenten voor te lichten over de gevolgen van de invoering. De mensen achter ‘Stop het leenstelsel’ zullen de komende dagen hun rondgang langs scholen en universiteiten doorzetten en ook de Tilburgse Fractie Front organiseert een bijeenkomst. Fractie SAM stelde tijdens de vorige Universiteitsraadsvergadering voor om meerdere inschrijfmomenten in te voeren, waardoor masterstudenten nog één jaar studiefinanciering ontvangen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.