Te weinig vrouwen in de top blijft probleem

De mannen zijn de baas op Tilburg University, dat is een probleem. Waarom? Omdat bedrijven die meer vrouwen in de top hebben beter functioneren, meer winst maken en beter scoren op creativiteit en innovatie. Tijdens de behandeling  van de begroting bij de Commissie Financien van de Universiteitsraad kwam het onderwerp genderbeleid nog eens langs. Bijna alle fracties wilden wel eens weten wat er gedaan wordt met de veertigduizend euro voor het genderbeleid.

De Universiteit van Tilburg tekende in 2009 het charter Talent naar de Top.  De ondertekenaars van het charter hebben vastgelegd wat de beginstand van het aantal  vrouwen aan de top is.  Gisteren zei Bussemakers nog op Nu.nl dat zij vreest een vrouwenquotum te moeten instellen naar Duits voorbeeld als er geen betere resultaten worden behaald  in Nederland. Hoe is het dan gesteld op TiU? Nou, ongeveer net zo slecht als op een paar universiteiten in de Derde Wereld. Het percentage vrouwen in wetenschappelijk functies bedroeg in 2013 15,8 procent en het aantal topvrouwen in ondersteunende functies bedroeg dat jaar 36 procent. Er is zeker nog geen sprake van vijftig procent man en vijftig procent vrouw.

Ondertussen blijkt uit recent onderzoek van onze eigen hoogleraar Mijntje Lückerath, de Female Board Index 2014, dat het aandeel vrouwen in raden van commissarissen in Nederland is gestegen van 17,5 procent naar 19,5 procent. Het aandeel vrouwelijke bestuurders steeg van 4,7 naar 6 procent. In het bedrijfsleven gaat het dus beter. Nu de universtiteit nog.

Terug naar de Commissie Financien van de U-raad. Collegevoorzitter Koen Becking zei de fracties toe dat hij de ontbrekende gegevens zal laten opzoeken en dat het genderbeleid opnieuw geagendeerd wordt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.