Mkb wil meer jong talent

Maar 10 procent van alle universitair geschoolden blijft in Tilburg wonen na zijn of haar studie. Bij hbo’ers is dit 20 procent. Voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is dit een serieus probleem. Zij hebben namelijk een grote behoefte aan jong talent.

Assuratiekantoor Mutsaerts hield afgelopen vrijdag een rondetafelgesprek over dit probleem. De aanleiding hiervoor was een geflopte ‘dag op het bedrijf’. Voor deze dag kwamen maar drie aanmeldingen van studenten binnen. Deelnemers aan het rondetafelgesprek waren de politiek, het bedrijfsleven, studenten en de universiteit. Er kwamen meerdere oorzaken naar boven voor de talent-drain. Zo zouden studenten de Tilburgse bedijven niet kennen, en de bedrijven op hun beurt bereiken de studenten niet. Ook heerst de gedachte dat je bij een multinational meer carrièremogelijkheden hebt dan bij een kleiner bedrijf.

Koen Vermeulen, voorzitter Studentenraad Tilburg, zegt dat Tilburgse studenten erg verschillen met die uit de Randstad. “Studenten lijken zich hier niet snel druk te maken over hun toekomst op de arbeidsmarkt. Bij een recent bedrijfsevenement hoorden we dat van de recruiters. Zij moesten de studenten hier echt opzoeken. In Amsterdam en Utrecht staan ze in de rij.” Een oplossing is het bij elkaar brengen van studenten en bedrijven. Volgens Vermeulen is een studentenbus die langs bedrijven gaat een goede oplossing.

Ton Wilthagen, hoogleraar van Tilburg University, zegt dat de universiteit beter moet aansluiten op de arbeidsmarkt. “Nu is er bijvoorbeeld bij veel studies geen stage, omdat dat niet wetenschappelijk zou zijn.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.