UU trekt € 10 miljoen uit voor academische Messi’s

De Universiteit Utrecht (UU) stopt € 10 miljoen in een fonds om internationale toponderzoekers te lokken. Dat meldt DUB Nieuws vandaag. De investering blijkt uit de conceptbegroting voor 2015.

“Het is een fonds waarmee je sterspelers aantrekt,” zo stelt rector Bert van der Zwaan in een toelichting aan de universiteitsraad. De voetbalmetafoor zit er in elk geval goed in. Soms ketst een transfer af omdat kandidaten een hoger salaris eisen, maar vaker omdat de academische sterspelers allerlei prijzige voorwaarden op tafel leggen, aldus het betoog.

Details
Net als op een WK gaat het om de details. “Buitenlanders vragen extra personele capaciteit of eisen dat Utrecht minstens even goede apparatuur aanschaft als de universiteit waar ze vandaan komen.” Om net dat laatste stapje te kunnen zetten, zijn extra middelen nodig.

In de Verenigde Staten worden miljoenen geboden voor talentvolle onderzoekers, licht Van der Zwaan toe. “Amerikaanse hoogleraren worden eigenlijk pas wakker bij bedragen boven $ 7,5 miljoen.” Vanzelfsprekend leidt dat tot de vraag of een investering van € 10 miljoen wel volstaat. Daar kun je dan toch maar één scorende spits voor halen? Van der Zwaan: “Volgens de Amerikaanse norm wel, maar niet volgens de Nederlandse norm. Nederlandse universiteiten hebben vaak al infrastructuur en voorzieningen. We verwachten daarom met dit fonds vijf tot tien steraankopen te kunnen doen.” Het ‘sterrenfonds’ is een eenmalige investering van de Universiteit Utrecht. De financiële injectie is mogelijk omdat de UU in 2013 een financieel overschot had van € 45 miljoen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.