013 wil zaal in Rotterdam

Poppodium 013 heeft bij de gemeente Rotterdam een plan ingediend voor een popzaal voor 700-1200 bezoekers. De werktitel voor die zaal is ‘010’, zo meldt Brabants Dagblad.

Rotterdam heeft een moeilijke relatie met poppodia. Nighttown, Watt, Waterfront en Nieuwe Oogst gingen allemaal ter ziele. Nu heeft de gemeente culturele ondernemers gevraagd voorstellen in te dienen voor een nieuwe popzaal. 013 is één van de plannenmakers, naast bijvoorbeeld De Doelen en Het Paard van Troje. Volgens directeur Frens Frijns past schaalvergroting binnen het cultureel ondernemerschap van 013. “Het biedt ons de kans om voet aan de grond te krijgen in de Randstad. Nu is 013 een nationale trekker, straks een nationale speler.”

Middenzaal
Het pand van 013 in Tilburg wordt dit jaar ingrijpend verbouwd, waarna zalen ontstaan voor respectievelijk 3000 en 700 mensen. Een Rotterdamse zaal die daar qua grootte tussenin zit, biedt volgens Frijns veel voordelen. “We krijgen een eigen plek in de Randstad. Daar wonen de boekers, we gaan ze daar intensiever ontmoeten. Dat biedt kansen voor de programmering in 013. We kunnen straks programmeren voor zalen met 700, 1200 en 3000 bezoekers. Dat is interessant voor aanbieders van bands.”

Frijns ziet geen bedreigingen voor 013. “Er komen twee onafhankelijke organisaties. 010 is geen dependance van 013. We delen de synergie, niet de risico’s.” Er gaat ook geen Tilburgs gemeenschapsgeld naar Rotterdam. Voor de verbouwing van 013 zelf moest de gemeente Tilburg nog met zo’n € 9,9 miljoen bijspringen.

De PvdA-fractie in de Tilburgse raad reageert gebelgd. Recent is een faillissement van 013 maar net voorkomen. Daardoor hebben de sociaal-democraten moeite om dit plan te plaatsen. Ook valt de PvdA erover dat Tilburgs personeel (waaronder Frijns) ook zal worden ingezet in Rotterdam. Dat betekent dat de havenstad wel degelijk profiteert van Tilburgs gemeenschapsgeld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.