Mariënburg een klein beetje dichterbij

Met groot enthousiasme is het plan voor de Graduate School in Den Bosch ontvangen. Het is nog lang niet zeker maar het plan voor de dependance in Den Bosch is daarmee in een volgende fase gekomen. Een voorbereidingskrediet van 250.000 euro is beschikbaar gesteld door de Commissie Financiën, Economische en Sociale Zaken van de gemeente Den Bosch. Het kwart miljoen komt ten laste van het Structuurfonds van de gemeente.

Daarnaast is besloten dat de gemeente inspanningen levert om het initiatief te realiseren, en dat het op wordt genomen in de verkenningsfase van het Structuurfonds. Dit betekent dat de gemeente welwillend staat ten opzichte van de vestiging van het samenwerkingspoject van de TU Eindhoven en Tilburg University in voormalig klooster Mariënburg.

In de commissie was vooral lof voor het plan. Daarnaast waren er vragen over wat er met het geld gedaan wordt. Zo ook raadslid Kabbouti van de partij van de Arbeid. Hij vindt dat de strategische doelstellingen compleet ontbreken in het plan. Er is geen onderbouwing te vinden waaraan de gemeente de 250.000 euro wil gaan besteden. Ook is er onduidelijkheid over verkenningsfases, marktanalyses en de programma-eisen van het gebouw. Burgemeester Rombouts masseerde alles weg met groot enthousiasme: “Den Bosch is honderd jaar geleden een universiteit misgelopen, en dat doen we niet nog een keer, dit is een geweldige kans”.

De gemeente Den Bosch gaat zich voornamelijk bezig houden met de huisvesting. De beide universiteiten willen het gebouw namelijk huren, en de gemeente zal onderhandelen met de zusters JMJ, die eigenaar zijn van het klooster. De provincie wil het voormalig klooster Mariënburg graag behouden als erfgoed, dus die werkt ook mee. Of zij het pand daadwerkelijk gaat aankopen? Rombouts denkt van wel. Er komt een bestuurlijk overleg tussen de beide rectoren van de universiteit en en de gedeputeerden namens de provincie. Burgemeester Rombouts van Den Bosch is gevraagd de voorzitter van dit overleg te worden.

Wat is er te winnen voor Den Bosch? De gemeente denkt dat de komst van universitair onderwijs een unieke kans is om zich als universiteitsstad te profileren en dat ze daarmee haar imago als onderwijsstad versterkt. De stad kent al opleidingen op mbo- en hbo-niveau. Zowel de Hogere Agrarische School als Avans geven aan kansen te zien voor samenwerking. Bovendien verwacht de gemeente dat de komst van honderden getalenteerde studenten een positieve invloed heeft op de dynamiek van de stad.

Hoe gaat het verder? Eind 2014 had er een haalbaarheidsstudie naar de groeiende behoefte aan data scientists afgerond moeten zijn. Dat onderzoek komt over twee dagen alsnog in het nieuws, aldus de behandelende gemeenteambtenaar. De ambitie van beide universiteiten is om met de opleidingen te starten op 1 september 2016. Samen met de congregatie van de zusters JMJ wordt gestudeerd op een gefaseerde ingebruikname door de Graduate School. Eerder spraken de zusters JMJ hun twijfels uit over de voortgang. Morgen praat de burgemeester met 80 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in Den Bosch, die hij ook wil overtuigen van het nut van deze school. Het stuk moet officieel nog door de gemeenteraad, maar door deze voorbereiding in de commissie is het een hamerstuk geworden.

Het programma van de nieuwe universiteitsdependance kent invalshoeken uit informatietechnologie, ondernemerschap, overheid en economie. TiU doceert recht, overheids- en economische aspecten van het ondernemerschap, de TU/e biedt de IT-kant van de datawetenschap. De Graduate School zal uiteindelijk jaarlijks ongeveer 300 data scientists oftewel kwanten opleiden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.