Dan maar studeren bij de zuiderburen?

De Belgische universiteiten vrezen een enorme toestroom van Nederlandse studenten. Door de afschaffing van de studiefinanciering zouden studenten massaal kiezen voor studeren in België, waar het collegegeld een stuk lager is.

Nu het leenstelsel door de Eerste Kamer is, is het echt zeker: de studiefinanciering is verleden tijd. Studeren wordt daardoor voor veel studenten een stuk duurder. Het jaarlijkse collegegeld in Nederland ligt op minimaal 1906 euro. In België is dat nu maar 619,90 euro.

Betaalbaar
De verwachting is dat veel studenten kiezen voor een studie aan een goedkopere universiteit bij onze zuiderburen. “Het Vlaamse hoger onderwijs is nu al aantrekkelijk voor Nederlandse jongeren. Het ligt vlakbij, er wordt in hun moedertaal gedoceerd en het is heel betaalbaar.” Dat zegt Alain Verschoren, de rector van de Universiteit Antwerpen tegen De Standaard. “Zelfs met de verhoging van het inschrijvingsgeld vanaf volgend academiejaar zijn we nog altijd de helft goedkoper,” aldus  Verschoren.

Verdrievoudigd
Ons land is nu al stevig vertegenwoordigd in het Vlaamse hoger onderwijs: 1 op de 10 studenten is Nederlands. In de afgelopen tien jaar is het aantal Nederlandse studenten in Vlaanderen verdrievoudigd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.