Tien jaar Books 4 Life Tilburg

Van Reve tot een boek dat je een succesvol mens maakt, je kan het allemaal tweedehands krijgen bij de boekwinkel van Books 4 life Tilburg. Ze zijn gevestigd in de kelder van het Cobbenhagengebouw. Een mooie boekwinkel gerund door enthousiaste vrijwillers. Vandaag vieren ze hun tienjarig bestaan.

Books 4 life is opgericht door UvT-student Laura van Waas. Inmiddels hebben ze zeven winkels in Nederland en twee vestigingen in Oostenrijk: in de steden Graz en Wenen. Daarnaast veilt Books 4 life ook boeken die grote antiquarische waarde hebben en hun boeken zijn te koop bij Boekwinkeltjes.nl. Overal wordt met vrijwilligers gewerkt, en het verdiende geld wordt gedoneerd aan goede doelen. Er werken nu wel meer oudere mensen dan studenten. Henriëtte, de vrijwilligerscoördinator van de Tilburgse vestiging, beaamt dat: “Studenten binnenhalen is moeilijk: ze hebben geen tijd.”

Om het 10-jarig bestaan te vieren is er een receptie in de Facultyclub. Maar Books 4 Life zou zichzelf niet zijn als er niet een goed doel aan verbonden was. Ze reikten vandaag de cheques uit aan de andere organisaties en er was een minicongres. Radiopresentator Mark Stakenburg leidde de discussie over de toekomst van goede doelen. Probleem is dat steeds minder mensen willen geven, zo zei de man van Amnesty International. Andere goede doelen merkten op dat de mensen wel tijd willen geven, maar geen geld. De crisis is daarvan de schuld, luidde de algemene mening. Natuurlijk komen ook de salarissen van de bestuurders van de grote doelen zoals ook Oxfam en Amnesty International naar voren. Het weerwoord van Amnesty: “Het salaris van onze bestuurders staat heel transparant op de website”. Hij werd op z’n Tilburgs rechts ingehaald door de mevrouw van Stichting Broodnodig: “Onze bestuurders Pater Poels en zijn vrouw krijgen gewoon AOW”.

Maar goed, de doelen hadden niks te klagen: ze kregen dikke cheques uitgereikt. De helft van het verdiende geld van een vestiging van Books 4 Life gaat naar de landelijke goede doelen, de helft gaat naar lokale kleine goede doelen. Zo kregen Amnesty International en Oxfam Novib vandaag ieder een cheque van 11.600 euro. Er waren ook kleine initiatieven uit Tilburg die geld kregen: Bouw een school in Herat € 1150,- , Same Diocese Development Team €1000,-, Light of Life € 1000.-, Toetssteen € 800.-, Ondersteuning voor Roemeense Kinderen € 750.-, Kurji Holy Family Hospital €700.-, Coca Baca € 650,-, en de al eerder genoemde Stichting Broodnodig ontving € 500.-.

Dat de vrijwilligers voor Books 4 Life fanatiek zijn, merkte Univers op toen ze na afloop van het ceremonieel even ging feliciteren. Elke vrijwilliger benadrukte dat er een stuk op de website moest komen, dat er vooral boeken gebracht moeten worden, dat het voor een goed doel is en dat er mooie boeken te koop zijn bij Books 4 Life. “Leg die studenten uit hoe leuk wij zijn!”. Bij dezen dan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.