Hallo, ben je daar?

Hoge telefoonkosten of in aanraking komen met de politie. Het broekzakgesprek lijkt onschuldig, maar kan veel gevolgen met zich meebrengen. Ondanks dat de toetsenblokkering op de telefoon aan staat, kan het toch gebeuren dat je per ongeluk het alarmnummer, of iemand uit je contactenlijst belt. En dat kan een duur grapje worden.

Per jaar bellen ongeveer een miljoen mensen per ongeluk met hun mobiele telefoon naar het alarmnummer (Bron: Rijksoverheid). De meeste onbedoelde gesprekken zijn broekzakgesprekken. Dit kan al komen door het per ongeluk indrukken van de beltoets terwijl de telefoon zit opgeborgen in een broekzak.

Oppassen geblazen
“Broekzakgesprekken komen vaak voor. Het gebeurt niet alleen bij mobiele telefoons, maar ook wanneer een vaste telefoon wordt afgestoft en de sneltoets van het alarmnummer wordt geraakt”, vertelt Jiske van Pelt, woordvoerster politie Zeeland-West-Brabant. Wanneer dit één keer voorkomt, gebeurt er volgens de woordvoerster niet zoveel: “Er wordt eventjes meegeluisterd en wanneer er niets aan de hand blijkt te zijn wordt de telefoon gewoon opgehangen.”

Bij herhaling kunnen er wel gevolgen aan zitten. “Als er vaker wordt gebeld vanuit een broekzakgesprek, of als grap, is sprake van misbruik.” Volgens Van Pelt wordt er dan een waarschuwing gegeven, een politiewagen langs gestuurd of het kan uitlopen op een boete. “Ook wanneer de broekzakgesprekken worden veroorzaakt door een fout in de telefoon.”

Sommige broekzakgesprekken kunnen slecht aflopen…
Of hééél slecht.

Minicomputer
Het kan ook voorkomen dat je iemand uit je contactenlijst per ongeluk belt. Dit is voor degene aan de andere kant aan de lijn best wel lachen, maar voor jou is het minder grappig. Het kan zorgen voor hoge kosten, die per provider verschillend zijn.

                   “Telefoons bellen niet zomaar”

“Het is moeilijk te achterhalen of een broekzakgesprek per ongeluk is of met opzet”, vertelt woordvoerster van T-Mobile, Carolien van der Veeken. Bij T-Mobile gaan ze ervan uit dat telefoons niet zomaar gaan bellen. “De gebruikers moeten er rekening mee houden dat een mobiel net zo gevoelig is als een minicomputer. Hem opbergen in je broekzak is dan ook niet de handigste plek.”

Op basis van één incident kan T-Mobile niet zomaar geld teruggeven. “Wanneer nou blijkt dat er tien keer voor vier of vijf uur is gebeld wordt het een ander verhaal”, vertelt Van der Veeken. Dan wordt er met een reparateur naar de telefoon gekeken en is teruggave van de belkosten wel mogelijk.

– Tip van de Rijksoverheid: Zet het alarmnummer niet onder de naam ‘112’ of ‘ALARM’. Dan staat het nummer namelijk bovenaan in je contactenlijst en is er een grotere kans dat deze per ongeluk gebeld wordt. Het is beter om het nummer gewoon te onthouden en niet in je telefoon op te slaan.

– Tip van T-Mobile: Berg je telefoon gewoon niet op in je broekzak.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.