TLS: Redesign master Rechtsgeleerdheid wordt concreet

De nieuwe master Rechtsgeleerdheid, die september 2015 van start gaat, krijgt vorm. De faculteit TLS onderzoekt hoe ze de kwaliteit van de gegeven vakken kan garanderen, bleek vandaag uit de faculteitsraadvergadering. De voorgenomen digitalisering komt van de grond, maar de studentengeleding is bang dat het niet voortvarend genoeg gaat en komt met een plan.

De nieuw opgezette master is ingegeven vanuit de kritiek dat de master teveel keuzeruimte kende. Er is al flink gesnoeid in het vakkenpakket. Ook nu nog heeft de faculteit een kritische blik: de levensvatbaarheid van vakken wordt getoetst. Daar maken docenten zich zorgen over. Wat gebeurt er met minder populaire vakken, die lijden onder vakken waar studenten in grote getalen naar toetrekken, omdat er eenvoudig een 8 gehaald wordt?

Vice-decaan onderwijs Thijs Kooijmans: “Ik onderschrijf de zorgen. Het speelt bijvoorbeeld al bij staats- en bestuursrechtelijke vakken. Die worden veel minder bezocht dan de vakken privaatrecht. Maar het is ondenkbaar dat je deze vakken niet in de master opneemt.” Jannemieke Ouwerkerk van de docentengeleding haakt in: “Maar je wil wel het aantal vakken maximeren. Hoe gaat dat dan?” Kooijmans: “Dat schuurt, inderdaad. We gaan zeker kijken naar kwaliteit van vakken.” Kooijmans pauzeert even. Dan: “Maar als je twee jaar 12, 13 studenten trekt, ja… dan wordt het een moeilijk verhaal.” Decaan Corien Prins rondt af: “We staan voor kwaliteit, maar uiteindelijk moet het financieel ook te doen zijn. Tegelijkertijd zien wij dit punt ook, en laten we ons hierin graag adviseren door de onderwijscommissies.”

Digitalisering
De studentengeleding wil vaart maken met digitalisering van het onderwijs en stelde een plan op. Het bestuur is ze er dankbaar voor. Kooijmans: “Wel wil ik kijken hoe we dit kunnen doen zonder dat dit al te grote inspanningen vergt van docenten, die het immers vaak al erg druk hebben.” Linda Peels van de studentengeleding: “Dat begrijpen we, maar als je nu kennisclips opneemt, kun je daar jaren mee vooruit. We zouden het fijn vinden als er targets gesteld worden. Anders wordt er misschien te weinig mee gedaan, terwijl er zo veel mogelijkheden zijn.”

Nationale Wetenschapsagenda
Prins sluit de vergadering af met de oproep een vraag te formuleren voor de vast te stellen Nationale Wetenschapsagenda. De overheid roept burgers daarmee op om vragen te stellen aan de wetenschap. Dat kan online, per 1 april. Prins: “Ik vind het belangrijk dat wij de rechtsstaat agenderen. Ik zou het leuk vinden als onze studenten reageren. Kijk eens wat je geleerd hebt, en kijk naar buiten, wat er gebeurt in de maatschappij.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.