Bussemaker wil minder controle hoger onderwijs

Minister Bussemaker wil de kwaliteitskeuring van het hoger onderwijs flink veranderen. Volgens de minister ligt het accent te veel op de verantwoording dan op de verbetering van het onderwijs.

Dit schreef ze in een brief naar de Tweede Kamer. In haar ideeën voor het nieuwe stelsel wordt er meer gekeken naar de opleiding en de wijze van kwaliteitszorg in plaats van stelsels en regels van bovenaf. Opleidingen worden in het nieuwe stelsel geëvalueerd door deskundige vakgenoten in plaats van externe deskundigen. Op die manier wil Bussemaker de kwaliteit van het onderwijs blijven garanderen.

Geen verlies accreditatie
Opleidingen verliezen dan niet meer hun accreditatie na zes jaar. De accreditatie gaat voor een onbepaalde tijd gelden. Na zes jaar wordt er gekeken of er redenen zijn om het in te trekken.

Halvering papierwerk
Ook het enorme papierwerk rondom accreditatie wil Bussemaker op de schop nemen. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) kan het papierwerk halveren. De NVAO gaat dan duidelijker aangeven wat ze willen zien in het papierwerk van opleidingen. Ook moeten de organisaties die toezien op de kwaliteit van het hoger onderwijs nauwer samenwerken. Dit geldt voor de Inspectie van het Onderwijs, de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs en de Review Commissie Hoger Onderwijs. Zo moet het voor onderwijsinstellingen lijken alsof er maar één organisatie is die hen controleert.

Studenten belangrijker
De minister ziet graag dat studenten een belangrijkere rol krijgen bij de beoordeling van hun opleiding. Zij zouden een eigen hoofdstuk mogen schrijven in de opleidingsevaluatie.

Nieuw experiment
Naast het nieuwe stelsel wil Bussemaker vanaf 2017 beginnen met een experiment waarbij de accreditatie niet door de NVAO wordt bekeken, maar bepaalt de opleiding zelf hoe de verantwoording eruit ziet. Volgens Bussemaker is dit “een teken van vertrouwen in de instellingen”. Er mogen 3 universiteiten en 3 hogescholen deelnemen. Een jaar later volgen nog 6 instellingen. In 2020/2021 wordt het experiment geëvalueerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.