Rianne Letschert in prestigieuze selectiecommissie EU

Rianne Letschert is benoemd tot de selectiecommissie die de leden voor de nieuwe wetenschappelijke raad van de Europese Commissie gaat voordragen. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker wil nadrukkelijk investeren in de kennis-infrastructuur van Europa. Met deze benoeming staat de naam van Letschert meteen stevig op de Europese kaart.De Commissie-Juncker wil een onafhankelijk adviesorgaan oprichten dat het EU-beleid wetenschappelijk toetst, bijvoorbeeld op innovatiekracht. Deze ‘Europese WRR’ zal straks bestaan uit zeven leden. De taak van Letschert is om samen met twee andere goede wetenschappers te zoeken naar geschikte kandidaten. “Het is op zich een kort klusje voor mij, ik heb hiervoor tot en met november”, zegt Letschert. “Maar het levert veel netwerkmogelijkheden op en ik kan Tilburg University zo goed in beeld brengen. Je steekt toch op gelijk niveau in, terwijl een lobby-ambtenaar weer helemaal onderin moet beginnen.”

Rianne Letschert is naast hoogleraar directeur van Intervict. Recent werd zij bovendien voorzitter van de Jonge Akademie. In die hoedanigheid kwam ze in contact met Robert-Jan Smits (directeur-generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie). “Ze waren op zoek naar een jonger iemand, en de andere twee commissieleden waren al boven de zeventig”, grapt Letschert. Rianne vertelt ook dat iedereen nu met haar koffie wil drinken. De uitkomst van het voorwerk van deze benoemingscommissie kan grote impact hebben. Met de benoeming in deze club staat Letschert als beleidsmaker annex academisch onderzoeker in Europa direct op de kaart.

“Plotseling wil iedereen koffie met mij drinken”

De oprichting van het adviesorgaan past in een breder perspectief: een investeringsplan van Juncker ter grootte van € 315 miljard. Het geld is bedoeld om banen te creëren maar gaat op de lange termijn ook naar de Europese kennisinfrastructuur en innovatieprojecten. De nieuwe wetenschappelijke adviesraad voor heel het Brusselse beleid kan daar dus belangrijke punten en suggesties bijzetten. Daarnaast zal de raad ook adviseren bij de besteding van de € 70 miljard van het programma Horizon 2020, dat als doel heeft om Europese beleid op het gebied van onderzoek en innovatie beter af te stemmen op de economische en sociale ambities van de Europese Unie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.