Hoogleraren willen dat overheid kolencentrales opdoekt

Een club van 64 hoogleraren wil dat de regering de deuren dichtgooit van alle elf kolencentrales in Nederland. In een gezamenlijke brief geven zij aan dat dit geen problemen met zich meebrengt. Vijf Tilburgse hoogleraren hebben hun handtekeningen eronder gezet.Dat zijn TiU-hoogleraren Theo Beckers, Arjen van Witteloostuijn, Aart de Zeeuw, Bastiaan Zoeteman en Jonathan Verschuuren. Zij zijn gespecialiseerd in economie, recht en/of milieu.

In de brief is te lezen dat het einde van het kolentijdperk onvermijdelijk is. Kolencentrales zijn niet langer levensvatbaar door de komst van duurzame energie. De hoogleraren geven aan dat de CO2-uitstoot aanzienlijk daalt als alle centrales in Nederland sluiten. De door de EU gestelde eis van 25 procent broeikasreductie in 2020 wordt dan gehaald. “We kunnen dus morgen alle kolencentrales uitzetten zonder in de problemen te komen”, concluderen de hoogleraren in de brief. 

Nederland is het slechtst presterende land in Europa wat betreft klimaat- en energiebeleid, schrijven ze. “We lopen op dit gebied enorm achter”, zegt hoogleraar Europees en internationaal milieurecht Jonathan Verschuuren. “Alle andere EU-lidstaten doen het beter, met uitzondering van Malta.”

Maatregelen
“Het is goed om de Nederlandse regering voor de klimaattop in Parijs op te roepen om concrete stappen te maken”, zegt Verschuuren. Hij geeft aan dat de overheid te vrijblijvende klimaatmaatregelen treft. “Er is een grootschalige verandering nodig, net zoals in Duitsland: de regering daar zet in op hernieuwbare energiebronnen en subsidies. Dat heeft veel meer effect dan om de tafel te zitten en iedereen netjes te vragen of ze minder CO2 kunnen uitstoten.” Hij geeft aan dat Nederland goed gebruik kan maken van wind- en getijdenenergie. “Dat wordt nu ontwikkeld in Nederland. Maar het komt pas laat op gang.”

Volgens Verschuuren heeft Nederland een ‘zwabberend beleid’: “Engeland heeft in zijn wetgeving doelstellingen gezet tot en met 2050. Elk jaar is er geld gereserveerd waar de overheid niet zomaar bij mag. Dat vind ik een fantastische manier om dit moeilijke probleem op te lossen.”

Klus
Verschuuren schat de kans niet groot in dat de overheid iets gaat doen met dit gezamenlijke verzoek. Onlangs zijn er twee nieuwe kolencentrales geopend: eentje bij Delfzijl en eentje bij Rotterdam. “Er zijn meer van dit soort brieven geweest. Tot nu niet is daar niets mee gedaan. De overheid is niet van plan om het beleid aan te passen. Ze zijn namelijk in hoger beroep gegaan tegen het vonnis over de CO2-uitstoot. Het gaat er om dat er radicale beleidswijzingen worden doorgevoerd. Dat de overheid niet met één been in het oude systeem blijft staan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.