Universiteit mogelijk verder met ATP

De universiteit overweegt om opnieuw in zee te gaan met het omstreden bedrijf ATP. De vaste reisagent van de universiteit zou het ministerie van Veiligheid en Justitie voor miljoenen hebben opgelicht.

Volgens Hans Haans van Fractie Onafhankelijken moet de universiteit voor 30 juni beslissen over verlenging van het contract met ATP na december. Haans stelt dat er intern een positief advies ligt en trok vandaag aan de bel. Dat deed hij in de vergadering van het Dagelijks Bestuur. “ATP wordt verdacht van fraude bij het ministerie. Wij hebben de de indruk dat hier hetzelfde zou kunnen spelen.”

Deze maand was er een inval van de FIOD bij het reisbureau. Bovendien deed het ministerie ook aangifte, nadat het  eerder al een civiele zaak was begonnen. De zakenreisagent bracht bij het ministerie van justitie hogere ticketprijzen in rekening dan ze zelf betaalde. ATP heeft een systeem waarmee het overal ter wereld de goedkoopste vliegtickets kan boeken. Aan het ministerie rekenden ze echter de beste prijs die in Nederland te vinden was. Het verschil stak ATP in eigen zak. Dat was tegen de afspraken met het ministerie. ATP leverde een wanprestatie, zo oordeelde de civiele rechter vorig jaar al.

Ook de universiteit lijkt slachtoffer van deze truc, volgens Haans. Hij merkt op dat Tilburgse hoogleraren te horen kregen dat ATP tickets niet goedkoper kon krijgen dan voor de Nederlandse prijs. “Dat blijkt niet zo te zijn.”

Personeel van de universiteit is verplicht via ATP te boeken, zelfs als medewerkers zelf goedkopere tickets kunnen vinden. Er is een hoop onvrede. “De procedure is omslachtig, en ATP maakt veel fouten. Secretaresses zijn veel tijd kwijt om alles te controleren”, zegt Haans.

Wachten op een memo

Koen Becking, voorzitter van het College van Bestuur, beloofde met een memo te komen over ATP.  Hij ging verder niet op de zaak in. Volgens Becking heeft de Universiteitsraad geen zeggenschap over deze kwestie.

Haans wacht de reactie van Becking af. Als de universiteit toch verder wil met ATP, wil hij het onderwerp alsnog op de agenda zetten van de universiteitsraad. Zijn voet tussen de deur: de raad heeft adviesrecht als het gaat over ‘de goede gang van zaken’ op de universiteit. Daar valt dit onderwerp onder, vindt Haans.

UPDATE: In de faculteitsraad van Rechten (20-5) gaf Miranda Noordermeer wel uitleg over ATP: De eerste termijn van de aanbesteding loopt dit jaar af. Het voorstel is nu om het contract van ATP met één jaar te verlengen. Een aanbesteding kost tijd, en de universiteit moet aanbesteden omdat de totale kosten van de universitaire reizen te hoog liggen volgens de wet. ATP heeft de aanbesteding ooit gewonnen omdat zij het laagste bedrag per boeking offreerden. Dat was rond de vijftien euro. Als ze nu de aanbesteding in zijn geheel laten verlopen in verband met wanprestatie is het de vraag of de universiteit dan snel genoeg een nieuwe aanbesteding rond heeft.

UPDATE  1 juni 2016: Tijdens de vergadering van het Dagelijks Bestuur vroeg Tjits Roselaar van de Onhankelijken of het College wel wist dat reisboekingen helemaal niet onder het aanbestedingsrecht vallen. Zij heeft gespecialiseerde juristen geraadpleegd die aangeven dat het helemaal niet nodig is om aan te besteden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.