Landelijk actieplan moet zorgen voor betere studiekeuze

Landelijk actieplan moet zorgen voor betere studiekeuze

Ongeveer één derde van de studenten valt uit of wisselt van studie na het eerste jaar. Dat moet beter. Aldus een verbond van politiek, de vereniging van decanen en de landelijke organisaties voor studenten en scholieren. Vandaag presenteren zij het plan ‘Aanval op uitval’.

Een betere studiekeuze begint volgens het verbond vroeg op de middelbare school, niet pas op de open dag van een hoger onderwijsinstelling. Het plan bestaat uit tien actiepunten. Vijf voor het voortgezet onderwijs en vijf voor het hoger onderwijs. Sstudenten moeten een realistischer beeld krijgen van de studie die ze gaan volgen en de aansluiting moet worden verbeterd.Kandidaat-voorzitter van het ISO Jan Sinnige licht toe waarom dit plan nú wordt gepresenteerd en niet al jaren terug. Het probleem speelt immers al langer. Eerder werd matching geïntroduceerd: dat is het principe dat studenten en onderwijsinstellingen samen proberen de student op de juiste plek te krijgen. Met een studiekeuzecheck bijvoorbeeld en een gesprek. Sinnige: “Maar matching bestaat nog niet zo lang. Dit is het moment dat wij zeggen, we gaan het aanpakken.”

Een belangrijk signaal
Dit actieplan is een begin. Direct tot wetgeving en verbeteringen leidt dat niet. Sinnige: “Dit is vooral een belangrijk signaal. Nu zijn we heel benieuwd naar reacties van de minister en onderwijsinstellingen.” Niet dat wetgeving nodig is: “Voor wijzigingen wat betreft LOB moet je een wetswijziging doorvoeren. Het helpt daarom dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor is. Maar voor het hoger onderwijs heb je geen wetgeving nodig. Wel zou een politieke partij kunnen besluiten een motie in te dienen, als de minister geen actie onderneemt. Maar dat is aan de politieke partijen.”Sinnige verwacht niet dat dit plan de uitval in één klap oplost. Helpen zal het wel, denkt hij: “Het is menselijk om verkeerde keuzes te maken, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar we zien bijvoorbeeld aan de Universiteit Utrecht dat de betrokkenheid van studenten groter wordt en de uitval minder, als ze een realistischer beeld hebben van de instelling. Hoe de opleiding eruitziet, hoe het eraan toegaat qua colleges en toetsen.”

Drie punten uit het plan
Scholieren krijgen hulp van docenten bij hun loopbaan oriëntatie baanbegeleiding (LOB). Die docent is daartoe niet altijd opgeleid. Dat moet anders: voortaan moet de betreffende docent wel speciale opleiding hebben gehad, zodat de begeleiding beter is.

Binnen eindexamenvakken moet verder worden gekeken dan de inhoud. De relevantie van een vak voor de vervolgopleiding, arbeidsmarkt of praktijk moet ook een rol spelen. Daardoor zouden vakken meer tot leven komen en een natuurlijkere keuze worden gemaakt.

In het hoger onderwijs moeten studiekeuzeactiviteiten gaan voldoen aan een landelijke norm. Nu wisselt de kwaliteit en precieze invulling van deze activiteiten nog sterk per universiteit en zelfs faculteit.

Het plan is een initiatief van een meerderheid van de Tweede Kamer, studentenorganisatie ISO, scholierenorganisatie LAKS en decanenvereniging NVS-NVL.Het tienpuntenplan bekijk je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.