Sophie Smits schermt zich naar de top

Sophie Smits Mülheim schermen toernooi

Sophie Smits met tweede prijs in Mülheim

De ene na de andere prijs wordt binnengesleept door Nederlands Kampioen sabel Sophie Smits. De schermende studente behaalde in de afgelopen weken niet alleen de eerste plek in Leuven, maar ook nog eens tweemaal de tweede plek: één keer in Amsterdam en één keer in Mülheim (Duitsland).

Grote Prijs Stad Leuven

Voor Sophie was het de eerste keer dat zij het podium behaalde op het jaarlijkse toernooi in Leuven. Hoewel de trainingen de afgelopen tijd op een lager pitje stonden, haalde Smits tot haar eigen verbazing gewoon de finale. “Eigenlijk begon ik heel relaxed aan de finale. Ik was allang blij met mijn tweede plaats.” Maar toen ze de rust inging met één punt voorsprong (8-7), leek de winst opeens toch binnen bereik. “Dan wil je natuurlijk gewoon winnen.” Smits leek het winnende punt te maken bij een stand van 14-12, maar nadat de scheidsrechter de videobeelden had bekeken, ging het punt toch naar de tegenstandster. Toen zij ook nog de 14-14 maakt, was de relaxte houding van het begin van de wedstrijd ver te zoeken. “Dat was echt zenuwslopend.” Na enkele gelijke punten viel dan toch eindelijk het winnende punt voor Sophie.

Laag pitje

Nu zou je denken dat aan zulke prestaties uren training verbonden zijn. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee, zo meldt Smits. “Eigenlijk trainde ik de afgelopen tijd niet zoveel meer. Ik ben niet zo’n goed voorbeeld van een topsportende student.” Volgens Sophie is één van de voornaamste redenen hiervan het gebrek aan competitie in Nederland. “Binnen Nederland is de uitdaging gewoon niet zo groot meer. Daarbij vinden de Wereldbekerwedstrijden vaak plaats in landen als China of Amerika. Het is voor mij te duur om regelmatig naar dat soort wedstrijden te gaan.” Het is dus nog de vraag of Sophie door blijft gaan met schermen. Voor nu ligt de focus in ieder geval bij haar twee masters: Finance en Strategic Management. “Met schermen kun je nu eenmaal niet rijk worden.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.