Vrouwen bevechten loonkloof door mannen te overklassen

Jonge vrouwen verdienen tegenwoordig meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, zo blijkt uit het CBS-onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk?’. Komt de gelijkheid dan eindelijk in zicht? De Tilburgse arbeidsmarkthoogleraar Ton Wilthagen becommentarieert.

De resultaten van het CBS-onderzoek zijn op zijn minst ‘opmerkelijk’ te noemen, zegt Ton Wilthagen. Beloningsverschillen tussen man en vrouw nemen af in Nederland. De verschillen in inkomsten bestaan zeker nog, maar kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan verschillen in opleidingsniveau, beroepsniveau en werkervaring. Bovendien halen de jonge vrouwen hun achterstand in. Ze zijn veel hoger opgeleid en worden daar ook meer naar betaald.

Werk aan de winkel

Dus het komt allemaal wel goed? Wilthagen noemt de cijfers ‘positief’, maar zegt ook dat er nog veel werk aan de winkel is: “Je ziet dat vrouwen bezig zijn aan een inhaalslag. Dat begint al met hogere cijfers dan jongens op de middelbare school en dat zet zich voort in het hoger onderwijs waar ze vaker en eerder slagen dan mannen. Je zou kunnen zeggen: ze komen in verzet door dusdanig hoog opgeleid te zijn, dat je ze niet zomaar kan afschepen met een lager loon. Dit neemt niet weg dat er nog een flink verschil is dat niet kan worden verklaard. Het verschilt per sector, maar het is gemiddeld zo’n 8 procent. Dat betekent dat een vrouw toch 200 à 300 euro minder verdient en dat is nog steeds fors.”

Onderhandelen met veel aplomb

Die 8 procent laat zich volgens Wilthagen verklaren door een veelheid aan factoren die ongelijkheid in de hand werkt. Vrouwelijke competenties worden anders ingeschat, er wordt onvoldoende rekening gehouden met de levensloop van vrouwen en het krijgen van kinderen (wat maakt dat vrouwen ervaringsjaren kunnen missen) en vrouwen hebben minder dan mannen de neiging om ‘met veel aplomb’ te onderhandelen.

Ongelijkheid op de universiteit

Onderzoek toont dat vrouwen ook op de universiteit ruim 300 euro per maand minder verdienen. Waarvan 50 euro niet verklaard kan worden uit verschillen zoals opleidingsniveau, en lijkt het resultaat van het vrouw-zijn. Deze feiten illustreren volgens Wilthagen dat ook in het hoger onderwijs de emancipatie nog niet is voltooid: “Initiatieven als het Eijlander-diversiteitsprogramma, om meer vrouwelijke hoogleraren aan te stellen, zijn er niet voor niets. Zeker in de top zitten nog te weinig vrouwen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.