Sciencecafé, kei interessant maar geen studenten

Gisteravond was er Sciencecafé in de Harmonie. Francine Bardoel rapporteert voor de ongelukkigen die er niet bij waren, want spannend was het zeker.

Ik vroeg even na of ik wel bij de juiste bijeenkomst was, want ik zag geen enkele student van Tilburg University, of ze moesten zich verkleed hebben als zestiger met steunzoolschoenen. Het onderwerp was de veldslag die Caesar leidde in de buurt van Oss, bij het dorpje Maren-Kessel. De moraal van het verhaal: Voor Christus deden ze ook al aan genocide. Het idee dat men in de oertijd romantisch naast elkaar leefde als de nobele wilden van Rousseau, kunnen we echt wel vergeten.

Zanger/gitarist Wiwa opende met een speciaal geschreven song over onze fascinatie van Asterix en Obelix. Zeer grappige tekst! De zaal zat vol mensen die op één of andere manier met geschiedenis te maken hadden, mensen uit Heemkundekringen, amateur-archeologen en geschiedenisleraren. Prof. Dr. Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam opende zijn powerpoint en gaf op een enthousiaste manier uitleg over zijn onderzoek naar de plek waar de grootste veldslag die Caesar had geleverd in Nederland had plaatgevonden. En dat was volgens de archeoloog in Brabant, bij Oss in het dorpje Kessel.

Jaren van noest onderzoek in de klei langs de Maas kwamen voorbij. Roymans vertelde geen verhaaltje, zoals hij bij de Wereld Draait Door deed. Hij ging flink in op het wetenschappelijk bewijs en hij was open over de dateringstwijfels  die hij heeft. Roymans schetste een bloedig beeld waarbij Caesar bewust koos om de Germaanse vrouwen en kinderen uit te moorden tijdens de veldslag, en daarna de mannen die zich al overgaven de kop in te slaan. Volkerenmoord op Germanen, concludeerde hij.

Ik heb nog nooit iemand zo spannend horen vertellen over koolstofdateringen en statistieken. Als een CSI-specialist onthulde hij hoe je aan de verzamelde schedels kan zien met wat voor een soort  zwaard die ingeslagen is. Met de gladius waren de houwen uitgedeeld dus. Na de pauze legde het publiek nog even het vuur aan de schenen van Roymans. Maar met verve gaf hij antwoord en was eerlijk over het soms dunne wetenschappelijke bewijs. Door ook in te gaan op de geldproblemen bij dit soort onderzoek gaf hij het publiek een mooi kijkje in de archeologie: “Een koolstofdatering van een bot kost ongeveer 50 euro. Het laten uitzoeken aan de hand van een gebit of het een lokale bewoner of een rondtrekkend individu was, kost het dubbele”.

Het is echt jammer dat er geen studenten in de zaal zaten, want het was een memorabele avond. Ik zie toch zelden lezingen waarbij de amusement en wetenschappelijke waarde zo mooi hand in hand gaan. Dus op zijn Tilburgs: “Gewoon afkomen, denk”.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.