Werknemers universiteit functioneren op het randje van burn-out

Werknemers universiteit functioneren op het randje van burn-out

Structureel wordt er van universitair personeel meer gevraagd dan vol te houden is. Een recent rapport van FNV zegt het nog maar eens heel duidelijk.

Nederlandse universiteiten presteren wat betreft wetenschappelijke output en onderwijs bijzonder goed, maar dit begint hoe langer hoe meer zijn tol te eisen. Vakbond FNV deed survey-onderzoek onder 2500 universitaire medewerkers naar de werkdruk en kwam tot schrikbarende cijfers. Zeventig procent van de werknemers ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk, en zestig procent ondervindt lichamelijke of psychische klachten als gevolg van deze werkdruk.

Het merendeel van de universitaire medewerkers werkt wekelijks meer dan zes uur over omdat anders het noodzakelijke werk niet af komt. Tachtig procent werkt ’s avonds en in het weekend door, bijna de helft werkt door tijdens vakanties en bij ziekte. Veertig procent neemt geen pauzes. Zeventig procent laat vanwege tijdgebrek activiteiten schieten voor de persoonlijke ontwikkeling. En bijna zestig procent overweegt een carrière buiten de universiteit om de werkdruk te ontvluchten.

De oorzaak moet volgens de respondenten gezocht worden in groeiende studentenaantallen, terwijl er geen personeel bij kwam en men steeds meer moet acteren als een alleskunner met uiteenlopende taken. De druk is extra groot om alle ballen in de lucht te houden, omdat het tegenwoordig gebruikelijk is om universitaire medewerkers kleine, tijdelijke en dus onzekere contracten te geven. Docenten hebben het gevoel dat ze het jaar erop eruit liggen als ze niet voldoen aan de hoge eisen.

Jan Boersma, FNV-bestuurder Onderwijs en Onderzoek, benadrukt dat het niet vreemd is dat medewerkers met deze verklaring komen: ‘Het aantal studenten is in de afgelopen 15 jaar met ruim 50 procent gestegen, maar het aantal banen nauwelijks. Dat brengt werknemers in een enorme spagaat. Goed onderwijs, onderzoek en ondersteuning geven, gaat hierdoor ten koste van zichzelf. Werkgevers moeten die druk echt gaan wegnemen door een realistisch aantal uur te begroten en meer vaste contracten te geven met meer contracturen.’ Overwerk is allang geen ‘incident’ of een ‘keuze’ meer, zegt FNV, maar ‘eerder regel dan uitzondering’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.