Nooit meer slapend arm: begroot je eigen geluk

Vallen Nooit meer slapend arm. Dirk Brounen en Kees Koedijk.bij het horen van woorden als ‘pensioenregeling’ je ogen spontaan dicht? Bestaat jouw spaarplan uit een spaarvarken met twee verroeste muntjes erin? Dan is het boek Nooit meer slapend arm van Tilburgs hoogleraren Dirk Brounen en Kees Koedijk, wellicht iets voor jou.

Nooit meer slapend arm heeft als doel om sparen weer leuk te maken. Dat is volgens de auteurs namelijk nog niet het geval. Uit een korte vragenlijststudie bleek dat vooral de huishoudens die bestaan uit personen tussen de 31 en 49 jaar minder vermogend en minder financieel kundig zijn dan gemiddeld. Dat terwijl men juist steeds meer op zichzelf aangewezen is op gebieden van zorg, studie van kinderen en pensioen.

Overheid

Dat het tijd is voor actie beseffen sommigen zich wel. Maar wat er dan precies moet gebeuren, blijft voor velen onduidelijk. Ook de overheid speelt daar volgens Brounen een rol in. “Ik denk dat op het vlak van de participatiesamenleving onze overheid te veel spreekt in halve zinnen. Een leus als ’de overheid is geen geluksmachine’ wordt door bijna niemand in mijn omgeving echt goed begrepen. Je snapt wel dat Mark Rutte hiermee aankondigt dat hij minder voor je kan betekenen, maar wat jij dan vervolgens zelf moet gaan doen, blijft erg onduidelijk. Je kunt niet slechts roepen dat je geen geluksmachine bent, dat is niet genoeg.”

Begroting van geluk

Nooit meer slapend arm is geschreven om deze onduidelijkheid op te lossen en, met een beetje geluk, het sparen ook nog eens minder vervelend te maken. Brounen en Koedijk nemen de lezer aan de hand door middel van de begroting van geluk. De begroting van geluk bestaat uit zes onderdelen: sparen, hypotheek, pensioen, verzekeringen, zorg en nalatenschap. Als lezer is het taak om, met hulp van de zelftests in het boek, te beslissen waar je gelukkig van wordt. Van een wereldreis na je pensioen tot een studie zonder schuld voor je kinderen: het kan allemaal in de begroting. Zo kun je gerichter sparen en tegelijkertijd uitkijken naar de toekomst.

Jong geleerd is oud gedaan

Zeker voor studenten lijken dingen als pensioen of een hypotheek nog ver in de toekomst. Toch kun je volgens Brounen niet vroeg genoeg beginnen met het begroten van je geluk. “Voor een begroting van geluk is het nooit te vroeg of te laat. Als jonge student is een begroting van geluk van extra belang, want je weet immers zeker dat jouw hele toekomst zich gaat afspelen in de participatiesamenleving. Jij zult dus je eigen geluk moet organiseren, de overheid zal dat in jouw toekomst niet doen, aldus Mark Rutte.” Dat de overheid niet langer alles voor ons regelt, biedt volgens Brounen juist mogelijkheden: “In een toekomst waarin er minder overheid in ons leven zal zijn, is er meer ruimte voor eigen keuzes. Met een begroting van geluk kun je daar het beste van maken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.